Zoeken

Spanje voelt zich bedreigd door Marokkaanse regens

25 augustus 2024 - 18:00 - Wereld

©

Marokko zet in op ’cloud seeding’ om de aanhoudende droogte te bestrijden. Deze techniek, waarbij kunstmatig regen wordt opgewekt, zorgt echter voor onrust in buurland Spanje. Meteorologen daar luiden de noodklok over de mogelijke gevolgen.

De Marokkaanse regering heeft 10 miljoen euro vrijgemaakt om de regenval in bepaalde regio’s met 15% te verhogen. Hoewel dit gunstig lijkt voor Marokko, vrezen Spaanse experts dat het onvoorziene gevolgen kan hebben voor hun land.

Lees ook: Smara verdrinkt in stortregens (video)

Ze waarschuwen dat hevige regenval in gebieden die daar niet op voorbereid zijn, kan leiden tot overstromingen en erosie. Ook kan het veranderen van de luchtvochtigheid leiden tot droogte of juist stortregens op onverwachte plekken.

Daarnaast roept het beïnvloeden van het weer ethische en politieke vragen op. De langetermijneffecten van ’cloud seeding’ zijn nog onduidelijk en kunnen mogelijk leiden tot meer extreem weer. Bovendien kan de eenzijdige beslissing van Marokko om het milieu te veranderen, spanningen met Spanje veroorzaken.

Lees ook: Tanger onder water na een regenachtige zondag

Spaanse meteorologen roepen op tot waakzaamheid en voorbereiding op de mogelijke gevolgen van het Marokkaanse regenproject.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team