1 juni 2022 - 16:00 - Economie
De CEO van Enagás, Arturo Gonzalo Aizpiri, zei dinsdag dat Spanje meer gas naar Frankrijk uitvoert via de interconnectoren Irún (Guipúzcoa) en Larrau (Navarra), dan het via Medgaz uit Algerije invoert.
Gonzalo Aizpiri, die deelnam aan een panelgesprek op de jaarvergadering van de gaswerkgeversvereniging Sedigas, zei dat deze interconnectoren met Frankrijk in de zuid-noord richting sinds het begin van de Russisch-Oekraïense crisis op "volle capaciteit" werken, d.w.z. 7 miljard kubieke meter. Hij voegde eraan toe dat het tanken van schepen met vloeibaar aardgas (LNG) met 289% is toegenomen.
Lees ook: Spanje’s strategie om gas naar Marokko te vervoeren zónder Algerije te irriteren
Pedro Larrea, Directeur Energiebeheer en Netwerken bij Naturgy, benadrukte dat het elektriciteitssysteem tegen 2030 meer warmteopwekking uit gas nodig zal hebben door de toename van de productie van duurzame energie, en dat massale investeringen in de sector dringend nodig zijn om te bestendigen wat al bereikt is.
Lees ook: Algerije reduceert gasleveringen aan Spanje
Spanje, een pionier in de ontwikkeling van hernieuwbare energie, heeft nog niet veel vooruitgang geboekt met de productie van hernieuwbaar gas, hoewel 50% van het huidige gasverbruik van het land dat niet voor elektriciteitsopwekking wordt gebruikt, uit biomethaan zou kunnen komen, zei Larrea. Hij benadrukte dat de uitdaging erin bestaat Europa’s afhankelijkheid van Russisch gas tegen volgend jaar met twee-derde te verminderen.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden