20 augustus 2022 - 21:00 - Marokkanen in het buitenland
De verwachting was dat Operatie Marhaba 2022 een "historische" editie zou worden. De Marokkaanse diaspora zou massaal naar Marokko reizen, omdat het voor het eerst weer mogelijk was na de coronapandemie en diplomatieke crisis tussen Marokko en Spanje. Maar de transitoperatie voldoet niet aan de verwachtingen.
Tijdens de eerste fase, die plaatsvond tussen 15 juni en 15 augustus, bereikten 1.430.340 Europese Marokkanen, met 349.735 voertuigen, het koninkrijk via Spaanse havens. Dat is een daling van respectievelijk 13,3% en 9,7% in vergelijking met 2019, meldt het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.
Lees ook: Marhaba 2022: opgelet voor terugkeer-pieken!
De piekperiodes werden vastgesteld op het einde van juni en begin juli, samenvallend met Eid ul-Adha. Wereld-Marokkanen die in de havens van Algeciras en Tarifa (Cádiz) aankwamen, moesten urenlang wachten om aan boord te kunnen gaan, en ook in de haven van Sebta waren de verkeersopstoppingen enorm groot.
Wat de binnenkomsten betreft, staat de haven van Algeciras bovenaan met 61% van het totale verkeer. Zo’n 870.109 Europese Marokkanen zijn ingescheept vanuit deze haven naar Marokko, 2,8% minder dan in 2019. De haven van Almeria registreerde 17% van de stromen, vóór Tarifa (12%). De havens van Motril, Malaga, Alicante en Valencia registreerden stromen van minder dan 5%. Sebta presteert beter, de haven registreerde de doortocht van 23% van de Europese Marokkanen, dat is 3,9% meer dan in 2019. Melilla presteert bijna op hetzelfde niveau als in 2019, met 12% van de diaspora.
Lees ook: Voorkeur wereld-Marokkanen gaat uit naar haven Algeciras
Inmiddels is de retourfase van start gegaan, die nog doorloopt tot 15 september. Op 15 augustus keerden 509.459 wereld-Marokkanen vanuit Marokko terug naar huis. Dat is een stijging van 24,6% in vergelijking met dezelfde datum in 2019, aldus de gegevens van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.
Marokko exporteert auto’s naar ruim 70 landen
Jongeman gedood door bliksem in Tanger
VS stuurt ondernemers naar Marokko om export te vergroten
Leerling doodgestoken bij school in Tanger
Geen Marokkaanse olijfolie in wereldtop 100
Ryanair vliegt naar Dakhla: Algerije boos
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen