Zoeken

Stemrecht Marokkaanse diaspora blijft verre droom

19 september 2024 - 14:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkanen die in het buitenland wonen zullen voorlopig niet kunnen stemmen bij verkiezingen in Marokko. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Abdelouafi Laftit duidelijk gemaakt in antwoord op vragen van een parlementaire groep.

Hoewel de Marokkaanse kieswetten de Marokkaanse diaspora het recht garandeert om deel te nemen aan verkiezingen, is dit momenteel alleen mogelijk door persoonlijk te stemmen in Marokko of via volmacht. De regering heeft wel maatregelen genomen om de vertegenwoordiging van Marokkanen die in het buitenland wonen in instellingen te versterken. Zo moeten politieke partijen minstens één vrouwelijke kandidaat die in het buitenland woont bovenaan een regionale kandidatenlijst plaatsen. Ook zijn er financiële prikkels voor partijen om kandidaten uit de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland op hun kieslijsten te zetten.

Lees ook: Wereld-Marokkanen eisen stemrecht in Marokko

Abdelouafi Laftit benadrukte het belang van de rol van politieke partijen om een brede deelname van de Marokkaanse diaspora aan verkiezingen te waarborgen. Hij roept hen op om kandidaten uit de diaspora op prominente plaatsen op hun kieslijsten te zetten. De minister stelt dat het een uitdaging is om een grote opkomst van Marokkanen in het buitenland te garanderen en dat dit samenwerking van alle betrokken partijen vereist.

De grondwet garandeert Marokkanen in het buitenland alle burgerrechten, inclusief het uitoefenen van hun stemrecht in lokale, regionale en nationale kiesdistricten. De grondwet voorziet echter niet expliciet in de oprichting van kiesdistricten buiten Marokko. De Economische, Sociale en Milieuraad (CESE) heeft in een rapport gewezen op organisatorische en logistieke moeilijkheden, evenals juridische obstakels die het creëren van kiesdistricten voor de Marokkaanse diaspora bemoeilijken.

Lees ook: Marokkaanse diaspora centraal in belangrijke meeting in Rabat

Een ander probleem is dat het huidige kiesstelsel politieke elites die buiten Marokko actief zijn en overheids-, representatieve of publieke functies bekleden in hun woonland, niet toestaat zich kandidaat te stellen voor verkiezingen in Marokko. Om deze problemen op te lossen, heeft de CESE verschillende aanbevelingen gedaan, waaronder het opzetten van organisatorische en technische voorzieningen, met name digitale, om de inschrijving op nationale kiezerslijsten en het stemmen bij parlementsverkiezingen voor Marokkanen in het buitenland te vergemakkelijken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team