4 januari 2024 - 12:00 - Wereld
Taalwetenschapper Khalid Mourigh van de Universiteit Leiden verkent in een nieuw onderzoek de unieke aspecten en de ontwikkeling van de straattaal onder Marokkaans-Nederlandse jongeren.
Mourigh legt in een lang interview met het AD uit dat de jongeren bewust een eigen taalvariant creëren om hun identiteit uit te drukken, vaak gekenmerkt door een langgerekte ’z’ klank. Dit fenomeen is deels te wijten aan taalkundige verschillen tussen het Marokkaans-Arabisch en het Nederlands, en deels een bewuste keuze om te benadrukken dat ze anders zijn dan de mainstream samenleving.
Lees ook: Khalid Mourigh schreef het levensverhaal van zijn opa in een boek
Mourigh’s onderzoek, dat zich richtte op de Marokkaanse gemeenschap in Gouda, toont aan dat Marokkaanse jongeren in Nederland vaak kiezen voor het Nederlands als hun onderlinge communicatietaal, voornamelijk vanwege de lage sociale status van hun thuistalen en het gemak van communicatie in het Nederlands. De jongeren gebruiken straattaal niet alleen om hun groepsidentiteit te versterken, maar ook als een vorm van verzet tegen de dominante cultuur.
Het artikel gaat ook dieper in op de specifieke woordkeuzes en fonetische kenmerken van de straattaal die door Marokkaanse jongeren wordt gebruikt. Dit omvat het gebruik van Berberse woorden en het spelen met de Nederlandse taal om een eigenzinnige en herkenbare stijl te creëren. Mourigh benadrukt het belang van het vermogen om te schakelen tussen verschillende taalstijlen, vooral in formele situaties zoals sollicitatiegesprekken.
Lees ook: Marokkaanse jongeren gaan in realityserie "Poldermocro’s" op zoek naar roots
Ten slotte wordt de positie van meisjes binnen deze taalgemeenschap belicht. Hoewel zij ook straattaal gebruiken, wordt dit vaak als ongepast of te extreem beschouwd. De studie toont aan dat de jongeren hun taalgebruik nauwkeurig aanpassen aan hun sociale omgeving en de verwachtingen die daarbij horen.
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Iran wil banden met Marokko herstellen
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Iran wil banden met Marokko herstellen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie