4 juli 2022 - 11:00 - Wereld
Fatima H. uit Tilburg werd vorig jaar tot 2,5 jaar cel veroordeeld voor jarenlange deelname aan de terreurorganisatie Daesh. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid verklaarde haar in 2019 ook tot ongewenst persoon en trok haar Nederlanderschap in, maar de Raad van State draaide dit besluit woensdag terug.
De hoogste bestuursrechters zijn van mening dat de staatssecretaris te weinig oog had voor de belangen van haar minderjarige Nederlandse kinderen van 5 en 7 jaar. Deskundigen denken dat ook andere Syriëgangers dit precedent nu gaan gebruiken, schrijft De Telegraaf.
Lees ook: Fatima H. krijgt 4 jaar cel na ontsnapping uit Syrisch detentiekamp
De in Marokko geboren Fatima H. vertrok in 2013 op 17-jarige leeftijd naar Syrië. Ze trouwde er met een Belgische strijder en werd moeder van twee kinderen. Ze was regelmatig te zien op foto’s met geweren in haar hand en sprak lovend over haar leven bij de terreurorganisatie op sociale media.
In oktober 2019 werd ze ongewenst verklaard en werd haar Nederlandse nationaliteit ingetrokken. Een maand later slaagde ze erin om met een Turks nooddocument naar Nederland te komen, waar ze meteen werd aangehouden. Zelf verklaarde Fatima H. dat ze naar Syrië was gereisd om weeskinderen te helpen, maar de rechtbank beschikte over voldoende bewijzen om haar in 2021 tot vier jaar cel te veroordelen, wegens deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van terroristische misdrijven.
Lees ook: Goudse jihadiste Kaoutar S. veroordeeld tot 3,5 jaar cel
De Raad van State begrijpt de ongewenstverklaring, maar schrapt de beslissing toch, omdat het belang van haar kinderen niet meegewogen zou zijn. Haar twee kinderen wonen nu in Nederland. Ze beschikken over de Nederlandse nationaliteit en gaan in Nederland naar school. De Raad van State denkt daarom dat de impact van een uitzetting van de vrouw te groot zal zijn op de kinderen. "Hoewel officieel werd vastgesteld dat ze een gevaar voor de nationale veiligheid is, valt de afweging van alle belangen uit in het voordeel van haar kinderen", zegt strafrechtadvocaat Jillis Roelse in reactie op de uitspraak. "Dit verweer zal nu zeker nog worden ingezet in andere zaken."
Spanje probeert speler van Marokko te stelen
Hotels in Marokko bomvol tijdens Eid ul-Fitr
Lamine Yamal debuteert in Kings League
Spaanse bedrijven dreigen Marokko te verlaten
Hachim Mastour, een verloren talent
Zwitserse post spreekt nu ook Arabisch
Zwitserse post spreekt nu ook Arabisch
EasyJet serveert tajine als dessert
Robot met kaftan in straten China (foto’s)
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Saoedi-Arabië’s Eid aankondiging voedt twijfel
Canadezen verruilen Verenigde Staten voor Marokko
Eid-aankondiging door Marokkaanse imam zorgt voor verwarring in Canada
Marokko genoemd in mega-fraudezaak in Frankrijk