24 oktober 2022 - 13:00 - Wereld
Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het het omvangrijke liquidatieproces Marengo, heeft een aangifte gedaan wegens verschillende schendingen van het ambtsgeheim door medewerkers van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, het Openbaar Ministerie, de politie of het Gedetineerden Recherche Informatiepunt (Grip). Dat schrijft Het Parool donderdag.
Sinds zijn detentie in december 2019 verschenen verschillende krantenartikelen die volgens Taghi en zijn advocaten gebaseerd zijn op vertrouwelijke informatie. Door het naar buiten brengen van de informatie uit justitiesystemen is volgens Taghi en zijn advocaten het ambtsgeheim geschonden.
Lees ook: Prinses Amalia mag huis niet uit door bedreigingen Mocro-maffia
Onder andere Tweede Kamerlid Ulysse Ellian bracht naar buiten dat Taghi onbeperkt en zonder veel toezicht gebruik kon maken van eMates, het interne berichtensysteem van de gevangenis. De Telegraaf meldde in september dat Taghi correspondeerde met Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Daarnaast werd ook beweerd dat de opsporingsdiensten signalen hebben opgevangen dat ’kopstukken van de mocromaffia’ een aanslag plannen op kroonprinses Amalia en minister-president Mark Rutte, schrijft het AD.
Een ander voorbeeld is een recent stuk van misdaadverslaggever John van den Heuvel van De Telegraaf. Daarin schrijft hij dat één van de advocaten van Taghi bijna elke dag om 16.00 uur belt. Op het kantoor van de advocaten gaat de telefoon dan regelmatig op de speaker en er zouden ook andere mensen aan het gesprek deelnemen. Volgens Taghi en zijn advocaten moet die informatie wel van overheidsfunctionarissen komen, want de informatie klopt feitelijk. Ze plaatsen daarbij wel de kanttekening dat het "absoluut onjuist en een kwalijke insinuatie" is dat anderen aan deze telefoongesprekken deelnemen.
Taghi zou enkel rechtstreeks kunnen bellen met de vaste lijn van het kantoor van zijn advocaat Inez Weski, en zij zou de telefoon alleen op de speaker zetten om bijvoorbeeld iets te kunnen opzoeken of mee te schrijven. "Daarbij is nooit een derde aanwezig geweest en de deur is standaard dicht." Volgens Taghi en zijn advocaten kunnen EBI-medewerkers alleen maar op de hoogte zijn van informatie als ze onrechtmatig meeluisteren naar "de vertrouwelijke gesprekken tussen de heer Taghi en zijn raadslieden".
Lees ook: Taghi laat brieven publiceren die hij naar moordenaar van Theo van Gogh stuurde
"Dat de inhoud van vertrouwelijke gesprekken vervolgens gedeeld wordt met journalisten betreft een ernstige schending van het ambtsgeheim en is gezien de onjuiste suggesties die gemaakt worden ten aanzien van de integriteit van de raadslieden bovendien zeer gevaarzettend", citeert Het Parool uit de aangifte. Daarmee verwijst Weski naar de suggestie van De Telegraaf dat ze gefungeerd zou hebben als doorgeefluik van Taghi.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan