– 1 kg rund- of schapenvlees
– 70 g boter
– 1 theelepel gemberpoeder
– 1 mespuntje saffraanpoeder
– 2 uien
– 1 teentje knoflook
– 1 kg venkel
– azijn
– 2 tomaten
– ½ bosje peterselie
– zout
Het vlees in grote stukken snijden; uien en knoflook fijnhakken. In een tajine de boter laten goudbruin worden en het vlees hierin kort braden. Bestrooien met gember- en saffraanpoeder en zout.
De ui en de knoflook over het vlees verdelen en kort mee laten bakken. ¾ liter water toevoegen en afdekken. Ongeveer 1 uur laten stoven, tot het vlees gaar is. Regelmatig controleren en indien nodig wat water toevoegen.
De venkelknollen wassen, in vieren snijden en enige tijd in water met wat azijn laten weken.
Als het vlees gaar is, de venkel uit het water nemen, goed laten uitlekken en op het vlees leggen. De tomaten pellen en in de tajine doen.
Peterselie hakken en erover strooien. Indien nodig, nog wat zout en water toevoegen. Weer afsluiten en nog zo’n 15 minuten zachtjes laten koken, tot de venkel gaar is en de saus licht gebonden.
Warm opdienen, vergezeld van brood.
Vegetarische tajine
Tajine met aardpeer
Tajine met witte bonen
Tajine met venkel
Kiptajine met abrikozen gevuld met amandelspijs
Lamstajine met zuidvruchten