15 februari 2013 - 12:42 - Economie
Marokko kent de laatste jaren een sterke ontwikkeling van zijn haveninfrastructuur. Algerije vreest ervoor volledig van Marokkaanse havens te gaan afhangen. De Algerijnse markt wordt reeds grotendeels via Tanger Med geleverd, schrijft El Watan.
"Het voldoet dat de grens tussen Algerije en Marokko opent, omdat alle goederen bestemd voor de Algerijnse markt, via Tanger Med worden gedistribueerd. Het marktaandeel van de Algerijnse havens zou dan sterk dalen.", aldus Reda Hamiani, baas van het Algerijnse ondernemingsverbond, op dinsdag.
"De 14 havens in gebruik in Algerije dateren uit de koloniale tijd en zijn niet geschikt voor grote schepen die nu de handel domineren, omdat ze een beperkte capaciteit en een geringe diepgang hebben."
Bovendien zijn "het transport en de containerbehandeling in Algerije 40% duurder dan in Marokko". Dat zegt een Algerijnse havenexpert, die stelt dat de logistieke kosten in Algerije 25% van het BBP vertegenwoordigen, tegen slechts 15% in Marokko.
Volgens hem is het ook mogelijk dat, met de nieuwe oliehaven Nador West Med, Algerije aardolieproducten via Marokko zal moeten invoeren.
Reder CMA-CGM belooft binnenkort ook een nieuwe zeeverbinding tussen Tanger Med en de Algerijnse havens van Ghazaouet en Oran.
Soundos El Ahmadi nieuw jurylid Holland’s got talent
Coach Rachid Taoussi met malaria op intensive care in Tanzania
Nieuwe projecten goed voor tientallen banen in Noord-Marokko
Marokko onteigent grond voor bouw militaire school
Remco Evenepoel’s liefdesverklaring aan Oumi na moeilijke periode
"Waanzinnig": Spaans koppel filmt ervaring bij McDonald’s Marokko
Nieuwe projecten goed voor tientallen banen in Noord-Marokko
Experts: brandstof in Marokko veel te duur
Britse bankgigant wil zich in Marokko vestigen
Trump-taks: handelsoorlog jackpot voor Marokko?
Tesla vestigt zich in Marokko met mega fabriek
Marokko onder druk door Europese CO2-plannen
Spaanse veehouders in de problemen na verlies Marokkaanse markt
Gouden tijden voor Marokkaanse groente en fruit dankzij Canadese boycot