9 april 2025 - 19:00 - Economie
Terwijl Marokkaanse export naar de Verenigde Staten onderworpen zal worden aan een douanerecht van 10% - een relatieve mildheid -, zullen de exporten van landen uit de Europese Unie en China een veel zwaardere tariefverhoging ondergaan, van 20% tot 34%. Een kans voor Marokko?
In 2004 tekende Marokko een vrijhandelsovereenkomst met de Verenigde Staten. Een voordeel voor het koninkrijk dat zou kunnen profiteren van de rechten die aan de Europese Unie en Aziatische machten worden opgelegd. "De douanerechten zijn een kans voor Marokko om investeringen aan te trekken van buitenlandse investeerders die naar de Verenigde Staten willen exporteren, gezien het relatief lage tarief van 10%", verklaarde een voormalige overheidsfunctionaris anoniem aan Reuters.
Lees ook: Gouden tijden voor Marokkaanse groente en fruit dankzij Canadese boycot
De situatie is echter niet zo rooskleurig voor Marokko, omdat de regering-Trump zou kunnen azen op grote investeringen uit China, zoals het project van 6,5 miljard dollar van Gotion High Tech om de eerste gigafabriek van Afrika te bouwen. Volgens Rachid Aourraz, econoom bij het Marokkaanse Instituut voor Politieke Analyse (MIPA), zouden ook de lucht- en ruimtevaartindustrie en de kunstmestindustrie van het koninkrijk getroffen kunnen worden.
"Hoewel de directe impact beperkt lijkt, gezien het feit dat de Verenigde Staten geen belangrijke markt zijn voor de Marokkaanse export, zouden de gevolgen van de douanerechten en het spook van een recessie de Marokkaanse economische groei kunnen belemmeren", stelt hij.
Lees ook: Invoerrechten Trump: Marokko op zoek naar plan B
Opgemerkt moet worden dat de Marokkaanse export naar de Verenigde Staten in 2022 16,3 miljard dirham bedroeg, met als belangrijkste posten minerale of chemische meststoffen (3,35 miljard dirham, of 20,8% van het totaal) en de auto-industrie (11,4%).
Remco Evenepoel vindt ’houvast’ in Islam na zware revalidatie
Nieuw universiteitscomplex Al Hoceima voor 5000 studenten bijna klaar
Marokkaanse aardbeien populairder dan ooit in Japan
Haven Al Hoceima dicht door zware windstoten
Wilde zwijnen duiken op bij school in Marokkaans dorp
"Evacuatie Marokkanen Gaza opgeschort door militaire operaties"
Marokkaanse functionarissen "bezitten miljarden" in het buitenland
Zwitserse zakenman Rodolphe Pedro in moeilijkheden in Marokko
Grootschalige fraude met regeling tijdelijke invoer ontdekt in Marokko
Tanger trekt opnieuw grote internationale speler aan
Nieuwe projecten goed voor tientallen banen in Noord-Marokko
Experts: brandstof in Marokko veel te duur
Britse bankgigant wil zich in Marokko vestigen
Trump-taks: handelsoorlog jackpot voor Marokko?