Zoeken

Tetouan in de greep van grondmaffia

6 september 2024 - 13:00 - Marokko

©

In Tetouan heeft de grondmaffia vrij spel, zo stelt het Observatorium voor de Mensenrechten. De organisatie roept op tot het einde aan de straffeloosheid van de verantwoordelijken die zich schuldig maken aan het onteigenen van staatseigendommen en privébezit.

Het Observatorium dringt er bij de bevoegde autoriteiten op aan om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen de daders van vastgoedfraude in Tetouan. Dit om een halt toe te roepen aan dit fenomeen dat alarmerende proporties aanneemt. In een persbericht veroordeelt het Observatorium het seponeren van hun klacht, ingediend bij het parket van de stad. Deze klacht, ondersteund door bewijsmateriaal, bracht een illegale onteigening van staatseigendommen aan het licht, waarbij verkozen functionarissen, notarissen en ambtenaren betrokken zouden zijn.

Lees ook: Grondmaffia: oproep aan Koning Mohammed VI

Volgens de NGO zouden deze personen officiële documenten hebben vervalst om hun doel te bereiken. Het parket van Tetouan oordeelde echter dat het bewijs bij de klacht onvoldoende was om de betrokken verantwoordelijken te vervolgen. Deze worden beschuldigd van het schenden van het recht op eigendom, een fundamenteel recht dat is vastgelegd in internationale mensenrechtenverdragen en nationale wetten. Ontevreden met deze beslissing heeft het Observatorium zich gewend tot het parket van Rabat en pleit het voor een krachtigere aanpak van de vastgoedmaffia in de regio.

Lees ook: Leden vastgoedmaffia inclusief rechter, voor de rechter in Marokko

Ook de socialistische fractie in het parlement heeft de regering opgeroepen maatregelen te nemen om de bossen te beschermen tegen branden, onteigeningen en illegale exploitatie. In een schriftelijke vraag aan de regering informeerde de fractie naar de voorgenomen maatregelen om de bossen te beveiligen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team