Zoeken

TikTok-verbod in Marokko? Parlement beslist!

28 augustus 2024 - 18:50 - Marokko

©

De kwestie van een mogelijk TikTok-verbod in Marokko, voorgesteld door verschillende parlementsleden, zal naar verwachting weer op de agenda staan tijdens de parlementaire zitting in oktober.

Het Marokkaanse parlement blijft worstelen met de vraag of TikTok verboden of gereguleerd moet worden. De Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Communicatie is van plan om opnieuw een wetsvoorstel in te dienen om TikTok in Marokko te verbieden. Afgelopen december had parlementslid Hanane Atarguine van de PAM-partij de regering al vragen gesteld over dit onderwerp. Ze wilde weten welke maatregelen de regering zou nemen om minderjarigen te beschermen tegen de "schadelijke" effecten van deze app met zijn "middelmatige inhoud en waarden die de waardigheid van Marokkanen aantasten".

Lees ook: Schokkende trend in Marokko: dood delen op TikTok

Het wetsvoorstel wordt in oktober opnieuw bekeken en de discussie zal waarschijnlijk draaien om het vinden van een balans tussen het handhaven van sociale normen en het omgaan met de groeiende invloed van digitale media. De hernieuwde aandacht voor het wetsvoorstel komt voort uit de toenemende bezorgdheid over de invloed van het platform op maatschappelijke waarden, met name de impact op de Marokkaanse jeugd. Veel Marokkanen hebben hun zorgen geuit over het soort inhoud dat wordt gedeeld en de mogelijke effecten daarvan op jonge mensen.

Minister van Justitie Abdellatif Ouahbi reageerde eerder op het voorstel door te stellen dat het verbieden of beperken van TikTok en Facebook een uitdaging zou zijn, omdat deze platforms worden beheerd door grote internationale bedrijven die buiten de Marokkaanse jurisdictie vallen.

Lees ook: Marokkaanse kamerleden willen TikTok verbieden

Verschillende landen, waaronder Afghanistan, India, Iran, Kirgizië, Nepal en Somalië, hebben TikTok al verboden vanwege zorgen over de veiligheid en de banden met China. In maart 2024 nam het Amerikaanse parlement een wetsvoorstel aan dat TikTok verplicht zich af te splitsen van het Chinese moederbedrijf, ByteDance, op straffe van een verbod. Tot nu toe heeft dit echter geen effect gehad en is TikTok nog steeds eigendom van het Chinese bedrijf.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team