Zoeken

Toenemende diefstallen op de Spaanse snelweg: Marokkaanse diaspora eerste doelwit

9 september 2024 - 08:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Wereld-Marokkanen die met de auto op vakantie gaan naar Marokko, moeten extra alert zijn op de Spaanse snelwegen. Het aantal diefstallen op de AP-7 is de laatste maanden zo toegenomen dat de Catalaanse politie, de Mossos d’Esquadra, waarschuwingsborden heeft geplaatst om reizigers, en met name leden van de Marokkaanse diaspora, te waarschuwen voor de gevaren.

Sinds april verschijnen er waarschuwingsberichten op de borden langs de AP-7, zoals: "Vertrouw geen onbekenden; diefstal op de snelweg; lekke band? Het kan oplichterij zijn". De dieven kiezen hun slachtoffers vaak al uit op parkeerplaatsen langs de snelweg. Het gaat meestal om toeristen die alleen of met z’n tweeën reizen, of om ouderen. Zodra de slachtoffers weer op weg zijn, slaan de criminelen toe.

Lees ook: Marokkaanse diaspora, opgelet op Spaanse wegen!

Een veelgebruikte truc is om de bestuurder te laten geloven dat hij of zij een lekke band heeft. "Deze methode is sterk toegenomen sinds de tolpoortjes op de AP-7 zijn verwijderd, omdat de criminelen nu minder obstakels hebben om hun slag te slaan en te vluchten", legt het hoofd van de Mobiele eenheid van de Mossos d’Esquadra uit. Tussen april en juli meldden 333 mensen slachtoffer te zijn geworden van deze criminelen, tegenover 398 in dezelfde periode vorig jaar.

Lees ook: Wereld Marokkanen: opgelet voor nepagenten op Spaanse wegen

De Mossos d’Esquadra hebben ook een nieuwe methode van diefstal ontdekt. Dieven gebruiken signaalstoorders om de afstandsbediening van auto’s te blokkeren, zodat ze waardevolle spullen uit de auto kunnen stelen zodra de eigenaar weg is. De politie waarschuwt reizigers om extra voorzichtig te zijn en hun auto altijd goed af te sluiten op parkeerplaatsen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team