8 november 2022 - 17:00 - Economie
Ongeveer 20% van de Nederlandse tomatentelers stopt deze winter met werken vanwege de energiecrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Marokko zou van deze situatie kunnen profiteren.
Marokko heeft zijn tomatenproductie de afgelopen tien jaar stabiel gehouden en zou kunnen profiteren van een daling van de Nederlandse productie. De export van Nederlandse tomaten is in het eerste kwartaal van 2022 gehalveerd, terwijl de Marokkaanse export naar de EU in de eerste helft van 2022 met 16% zou kunnen toenemen na een stijging van 9% in 2021 (475 miljoen kilo), volgens gegevens van Eurostat.
Lees ook: Spaanse producenten voeren kruistocht tegen Marokkaanse producten
Sinds 2010 heeft Marokko een stabiele tomatenproductie van 1,4 miljoen ton. Uit de laatste gegevens van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat Frankrijk met 56,2% de grootste afnemer van Marokkaanse tomaten is, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (11%) en Spanje (8,3%). De vierde grootste exporteur van tomaten in 2020 was Marokko met 852 miljoen dollar, achter Nederland dat tweede stond met 1,82 miljard dollar.
Lees ook: Exportboom Marokkaanse tomaten, fruit en groenten
De afgelopen twee jaar heeft Nederland echter meer tomaten ingevoerd, vooral uit Spanje (32,3%) en Marokko (15,7%). Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CSO) is de invoer van Marokkaanse tomaten snel gestegen: van 3,15 miljoen kilo in 2010 tot 34,4 miljoen kilo in 2020 en 37,3 miljoen kilo in 2021. Het koninkrijk ondervindt ernstige concurrentie van Spanje, dat ongeveer 120 miljoen kilo verse tomaten aan Nederland heeft geleverd.
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Spaanse bedrijven dreigen Marokko te verlaten
X-Links energieproject Marokko-VK in gevaar
Franse gigant verplaatst banen naar Marokko
Marokkaanse dirham groeit fors
Concurrent Ikea vestigt zich in Marokko
Nieuwe luchtvaartalliantie Marokko en China
Ryanair verdubbelt ambitie in Marokko