Zoeken

Tsunami-risico in Marokko: feit of fictie?

6 augustus 2024 - 17:10 - Marokko

©

De recente plaatsing van waarschuwingsborden voor tsunami-gevaarlijke zones in kuststeden als El Jadida en video’s op sociale media die een terugtrekkende zee tonen, hebben bij veel Marokkanen angst voor een natuurramp aangewakkerd. Maar is een tsunami in Marokko realistisch?

Volgens Ahmed Amazgal, voorzitter van de Vereniging van Leraren in de Levenswetenschappen en Aardrijkskunde in Marokko, is de daling van het zeeniveau aan sommige Marokkaanse kusten dit jaar geen nieuw fenomeen. Het werd vorig jaar ook al waargenomen in de regio Sidi Ifni en komt ook in andere landen zoals Palestina, Libanon en verschillende Europese landen voor. Klimaatverandering, de diepte van het water, de stand van de planeten of de zwaartekracht van de maan en de zon worden als mogelijke oorzaken genoemd.

Lees ook: Tsunami-risico in Marokko? Experts antwoorden

Amazgal acht de invloed van de zwaartekracht van de maan en de zon de meest waarschijnlijke verklaring, omdat deze de getijdenwerking bepalen. Hij beschouwt het terugtrekken van de zee als een getijverschijnsel, maar dan uitzonderlijk sterk en over een grotere afstand. De link met klimaatverandering acht hij onwaarschijnlijk, omdat de opwarming van de aarde en het smelten van de poolkappen juist leiden tot een stijging van de zeespiegel.

Lees ook: Tsunami-waarschuwing veroorzaakt paniek in El Jadida

De expert stelt bezorgde burgers gerust over de dreiging van een tsunami. "Een tsunami ontstaat door een zeebeving die hoge golven veroorzaakt, terwijl we hier juist een terugtrekking van het water zien," legt hij uit. De waarschuwingsborden in kustplaatsen maken deel uit van een voorlichtingsproject van het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk en Technisch Onderzoek in samenwerking met de Chouaib Doukkali Universiteit van El Jadida, gefinancierd door UNESCO. El Jadida is gekozen als proefstad en de borden zullen later ook in andere kuststeden worden geplaatst.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team