Zoeken

Tunnel Marokko-Spanje: een moeilijke rekensom

11 juni 2024 - 23:00 - Marokko

©

Spanje en Marokko zetten vaart achter de bouw van een tunnel onder de Straat van Gibraltar. De tunnelverbinding, die voor de gezamenlijke organisatie van het WK 2030 met Portugal gerealiseerd moet worden, is een complex project met technische en financiële uitdagingen.

De Spaanse regering heeft onlangs het staatsbedrijf Ineco opdracht gegeven om een nieuw voorontwerp voor de tunnel te maken, dat is gebaseerd op een eerdere studie uit 2007. Het uiteindelijke ontwerp moet medio 2026 klaar zijn. De tunnel, met een totale lengte van 38,7 km waarvan 27,8 km onderzee, moet de verbinding tussen Europa en Afrika vergemakkelijken voor zowel personen- als goederenvervoer.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje: obstakels voor start aanleg

Een van de grootste uitdagingen is de diepte van de tunnel. Door de complexe geologie van de Straat van Gibraltar moet de tunnel tussen Marokko en Spanje op een diepte van 300 tot 400 meter komen te liggen. Ter vergelijking: de Eurotunnel onder het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk is maximaal 75 meter diep. Het diepste punt van de Straat van Gibraltar bevindt zich volgens de Marokkaanse Nationale Maatschappij voor de Studie van de Straat van Gibraltar (SNED) zelfs op 475 meter onder zeeniveau.

Lees ook: Dit gaat de tunnel tussen Marokko en Spanje kosten

De tunnel zal naar verwachting van Punta Paloma in het zuiden van Spanje naar Malabata in het oosten van Tanger in Marokko lopen. Naast de technische complexiteit vormt ook de financiering een obstakel. Volgens de SNED bedragen de kosten voor de aanleg van de tunnel onder de Straat van Gibraltar meer dan 7 miljard euro.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team