Zoeken

Tunnel Marokko-Spanje: nieuwe fase van start

26 oktober 2024 - 20:40 - Marokko

©

De Spaanse overheid heeft een aanbesteding uitgeschreven voor de huur van vier seismometers om de zeebodem van de Straat van Gibraltar te onderzoeken. Dit onderzoek is onderdeel van het tunnelproject tussen Spanje en Marokko.

De Spaanse Vereniging voor Studies voor Vaste Communicatie door de Straat van Gibraltar (SECEGSA) is verantwoordelijk voor de aanbesteding.

Lees ook: Zeebodemonderzoek: Spanje speurt naar beste route voor megatunnel met Marokko

De seismometers zullen worden gebruikt voor een seismisch onderzoek dat zes maanden zal duren. Het Koninklijk Instituut en Observatorium van de Marine in San Fernando (Cádiz) zal de apparaten gebruiken om de zeebodem in kaart te brengen. De kosten van het project worden geschat op 488.000 euro.

Het idee voor een tunnel tussen Marokko en Spanje dateert al van 1980, toen beide landen een overeenkomst tekenden. Sindsdien zijn er verschillende studies uitgevoerd om de geologische, oceanografische, seismische en meteorologische omstandigheden in de Straat van Gibraltar in kaart te brengen. In 2014 werd al een seismisch onderzoek uitgevoerd met drie seismometers.

Lees ook: Tunnel naar Marokko financiële nachtmerrie voor Spanje

De tunnel, met een lengte van 38,5 kilometer, waarvan 27,7 kilometer onder water, zal Punta Paloma bij Tarifa met Tanger verbinden. Het project moet de handel tussen Spanje en Marokko, en uiteindelijk tussen Europa en Afrika, bevorderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team