Zoeken

Tunnel naar Marokko financiële nachtmerrie voor Spanje

19 juli 2024 - 10:30 - Wereld

©

De Spaanse overheid heeft de subsidies voor de Sociedad Española de Estudios para la Comunicación Fija a través del Estrecho de Gibraltar (SECEGSA), verantwoordelijk voor de studies naar de tunnel met Marokko, verhoogd om sluiting te voorkomen.

SECEGSA waarschuwde in een rapport uit 2023 dat "als de komende jaren de subsidies lager blijven dan de werkelijke uitgaven van het bedrijf, dit in 2024 zal leiden tot een onhoudbare situatie door een financiële blokkade". Eind 2022 beschikte het bedrijf nog over 1,12 miljoen euro aan subsidies uit voorgaande jaren, meldt Vozpopuli.

Lees ook: Waarom geen brug over de Straat van Gibraltar?

Naar aanleiding van deze waarschuwing heeft de Spaanse regering de subsidies in 2023 verhoogd naar 750.000 euro, tegenover 100.000 euro het jaar ervoor. Ook dit jaar zou het bedrijf 750.000 euro aan subsidies ontvangen. Daarnaast heeft SECEGSA al 1,27 miljoen euro aan steun ontvangen uit het door de Europese Unie gefinancierde herstelplan.

In totaal heeft SECEGSA tussen 2023 en 2024 bijna 2,8 miljoen euro aan steun gekregen. Hierbij komt nog minstens een miljoen euro aan Europese fondsen die vóór juni 2026 worden verwacht. Vorig jaar gaf het bedrijf ingenieursbureau Ineco de opdracht om het voorontwerp van de tunnel uit 2007 te actualiseren. Deze dienst kost SECEGSA naar verwachting 2,4 miljoen euro.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje: dit is de prijs!

Volgens schattingen zou de tunnel tussen Marokko en Spanje een investering van 6 miljard dollar vergen. De nieuwe studies voorzien in een aansluiting van de tunnel op het Europese spoorwegnet, wat de financiering van dit megaproject zou moeten vergemakkelijken. SECEGSA en SNED, de Marokkaanse tegenhanger, werken hard om de tunnel onder de Straat van Gibraltar vóór 2030 te realiseren, het jaar waarin Marokko en Spanje samen met Portugal het WK voetbal organiseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team