Zoeken

Zeebodemonderzoek: Spanje speurt naar beste route voor megatunnel met Marokko

30 september 2024 - 08:50 - Wereld

©

De Spaanse Vereniging voor Studies voor Vaste Communicatie door de Straat van Gibraltar (SECEGSA) heeft onlangs een aanbesteding uitgeschreven voor de huur, met optie tot koop, van vier seismometers. Deze apparaten zullen worden gebruikt om de zeebodem van de Straat van Gibraltar te onderzoeken in het kader van het project voor een tunnel tussen Spanje en Marokko.

SECEGSA wil deze vier seismometers voor de zeebodem gebruiken voor een seismisch onderzoek in de Straat van Gibraltar. Het onderzoek zal zes maanden duren, vanaf het moment dat de apparaten worden geleverd aan het Koninklijk Instituut en het Observatorium van de Marine in San Fernando (Cádiz). De aanbesteding heeft een waarde van 488.000 euro, meldt El Diario.

Lees ook: Te diep, te duur, te riskant: brug Spanje-Marokko blijft verre droom

Spanje en Marokko hebben in 1980 al een overeenkomst getekend voor het project van een vaste verbinding tussen Europa en Afrika. Aan beide kanten van de Straat werden organisaties opgericht om de haalbaarheid van het project te bestuderen: SECEGSA aan de Spaanse kant en de Nationale Vereniging voor de Studie van de Straat van Gibraltar (SNED) aan de Marokkaanse kant. Sindsdien zijn er verschillende studies uitgevoerd om "de uitdagingen van de locatie te begrijpen vanuit geologisch, oceanografisch, seismisch en meteorologisch oogpunt".

Volgens de aanbesteding werden in 2014 al drie seismometers ingezet, in samenwerking met schepen van de Spaanse marine. Na verschillende studies is uiteindelijk gekozen voor een tunnel in plaats van een brug. De tunnel, met een lengte van 38,5 kilometer waarvan 27,7 kilometer onder de zee, zal Punta Paloma, in de buurt van Tarifa, verbinden met Tanger.

Lees ook: Tunnel naar Marokko financiële nachtmerrie voor Spanje

Deze tunnel is een "strategisch project" voor beide landen, die zich inzetten om het te realiseren vóór het WK voetbal van 2030, dat ze samen met Portugal organiseren. De tunnel onder de Straat van Gibraltar, die Marokko en Spanje en daarmee Afrika en Europa moet verbinden, "zal de ontwikkeling van transportnetwerken tussen Spanje en Marokko bevorderen en een ongekende ruimte voor samenwerking creëren tussen de Europese Unie en de Maghreb", aldus SECEGSA.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team