Zoeken

Tunnel onder Straat van Gibraltar voor 2030 klaar?

26 juni 2024 - 08:50 - Marokko

©

De droom van een tunnel onder de Straat van Gibraltar, die Europa en Afrika met elkaar verbindt, komt dichterbij. De bouw van de tunnel zou zelfs kunnen worden afgerond vóór de start van het WK 2030, dat door Marokko, Spanje en Portugal wordt georganiseerd.

"Over iets meer dan vijf jaar kun je waarschijnlijk in Madrid op de hogesnelheidstrein stappen en in vijf en een half uur van Spanje naar de Marokkaanse stad Casablanca reizen, via een nieuwe tunnel onder de Straat van Gibraltar", voorspelt Everett Potter van Forbes.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje versneld door WK 2030

Het project, dat in 1981 van start ging, lag lange tijd stil. In 2023 werd het nieuw leven ingeblazen tijdens de 43e topontmoeting tussen Marokko en Spanje. Afgelopen zomer heeft Spanje 2 miljoen euro toegekend voor een nieuwe haalbaarheidsstudie. Het Marokkaanse SNED en het Spaanse SECEGSA hadden in het verleden al studies naar de haalbaarheid van het project uitgevoerd.

De tunnel is van groot belang voor zowel Spanje en Marokko als voor Europa en Afrika. Met een lengte van 42 kilometer, waarvan 27,7 kilometer onderzee en 11 kilometer ondergronds, zal de tunnel het personen- en goederenverkeer tussen de twee continenten vergemakkelijken. De reistijd tussen Madrid en Casablanca wordt verkort van 12 uur naar slechts 5,5 uur. De tunnel zal worden gebouwd tussen de Spaanse Punta Paloma en Malataba in de buurt van Tanger. Het Spaanse studiebureau SECEGSA schat dat de tunnel jaarlijks 12,8 miljoen passagiers en 13 miljoen ton goederen zal vervoeren.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje: een moeilijke rekensom

"Nu de hogesnelheidstrein in Europa populairder wordt dan ooit tevoren, is dit een vindingrijk, fantasierijk en opwindend project met een grote kans van slagen", aldus Everett Potter.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team