Zoeken

Vader baby getuigt na misgelopen besnijdenis in Chefchaouen

13 oktober 2024 - 18:00 - Marokko

©

Een collectieve besnijdenis in het regionale ziekenhuis van Chefchaouen is op 20 september uitgelopen op een drama. De ingreep, georganiseerd door een lokale vereniging ter ondersteuning van vrouwen en kinderen, in samenwerking met het ziekenhuis en de lokale autoriteiten, leidde tot ernstige infecties bij vijf van de 45 kinderen.

De vijf kinderen werden eerst opgenomen in het regionaal ziekenhuis van Chefchaouen en later, vanwege hun verslechterende gezondheid, overgebracht naar het academisch ziekenhuis van Tanger. Daar wacht hen een maandenlange behandeling.

Lees ook: Besnijdeniscampagne in Chefchaouen loopt uit op drama

De vader van een van de slachtoffers, een baby van zes maanden oud, verklaarde tegenover de krant Al Omk dat het incident "een medische fout moet zijn". "Het feit dat vijf families tegelijkertijd dezelfde symptomen bij hun kinderen zien, is daar het grootste bewijs van", aldus de vader. De voorzitter van de mensenrechtenorganisatie Karamah bevestigt dat er sprake is van een "medische fout" tijdens de besnijdenis. Hij voegt eraan toe dat nog twee andere kinderen een minder ernstige infectie hebben opgelopen en behandeld worden in privéklinieken in Tetouan en Chefchaouen.

Lees ook: Arts in Nador moet 10 miljoen dirham betalen na foute besnijdenis

Twee van de vijf kinderen verkeren in kritieke toestand en liggen op de intensive care. Volgens Aqbayou, de voorzitter van Karamah, lopen zij het risico op blijvende verminking van hun geslachtsdeel. Hij wijst erop dat de families in armoede leven en zich dure behandelingen niet kunnen veroorloven. Aqbayou heeft de ministeries van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken verzocht een onderzoek in te stellen naar het incident. Hij houdt het regionaal ziekenhuis Mohammed V in Chefchaouen verantwoordelijk en spreekt van "fysieke dood van de kinderen". Samen met de families van de getroffen kinderen is hij van plan een klacht in te dienen bij het Openbaar Ministerie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team