Zoeken

Verkiezingen Marokko: omkopingen en ontvoeringen

10 september 2024 - 17:10 - Marokko

©

In Marokko hebben sommige gemeentevoorzitters die kandidaat zijn voor de verkiezingen in oktober, al geprobeerd de stemmen van bepaalde gekozenen te kopen om hun herverkiezing te verzekeren.

Na hun verkiezing in september 2021, hebben deze voorzitters, die hun termijn naderen, hun toevlucht genomen tot omkoping. Volgens Assabah wachten sommige raadsleden op deze gelegenheid om voorzitters te vervangen die hun financiële verzoeken niet hebben ingewilligd of niet aan hun persoonlijke wensen hebben voldaan.

Lees ook: Vriendjespolitiek burgemeester Al Hoceima zorgt voor ophef

"De afgelopen drie jaar hebben bepaalde kandidaten tientallen raadsleden ontvoerd en naar onbekende locaties gebracht om hun meerderheid te verzekeren voor de verkiezing van de nieuwe voorzitter. Deze ontvoerde raadsleden zijn onder strikte bewaking geplaatst om te voorkomen dat zij zouden terugkeren naar de voorzitter die ze probeerden te vervangen en daarmee het plan om hem omver te werpen zouden doorkruisen", schrijft het blad.

Daarnaast meldt de krant dat een ondernemer uit de regio Marrakech-Safi zich heeft gecommitteerd aan de financiering van de verkiezingscampagne van een gekozen vertegenwoordiger om de huidige voorzitter omver te werpen. Deze voorzitter zou de projecten van de ondernemer hebben belemmerd. Er zijn aanzienlijke bedragen toegewezen door belangengroepen om hun kandidaten te steunen. In de regio Fez-Meknes is bijvoorbeeld een bedrag van 150.000 dirhams per raadsman gereserveerd.

Lees ook: Bezittingen Marokkaanse burgemeester in beslag genomen

Om een einde te maken aan deze praktijken hebben de leiders van de meerderheidspartijen waarschuwingen gestuurd naar de aan hen verbonden gekozenen. Ze zijn aangespoord om de meerderheid die voortkomt uit de verkiezingen van 2021 te behouden en geen bondgenoten van de oppositie te worden of de voorzitters te vervangen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team