Zoeken

Vlaams Belang sluit mensen uit die "online interesse hebben in Marokko"

23 september 2024 - 13:50 - Wereld

©

In aanloop naar de Belgische gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober investeert Vlaams Belang aanzienlijk in advertenties op sociale media.

De partij blijkt de grootste adverteerder te zijn op platforms zoals Facebook en Instagram, met een recorduitgave van meer dan 55.000 euro voor advertenties gericht op partijleider Tom Van Grieken. In de periode van 18 augustus tot 16 september heeft Vlaams Belang vier van de tien grootste advertentie-uitgaven in deze sector.

Lees ook: Controversiële strategie: Vlaams Belang charmeert moslimkiezers

Wat opvalt aan de advertentiecampagnes van Vlaams Belang is de selectiecriteria die de partij toepast. Hoewel politieke partijen geen advertenties mogen richten op basis van gevoelige persoonlijke data, biedt Meta, het moederbedrijf van Facebook, een omweg. Dit houdt in dat adverteerders kunnen selecteren op basis van interesses die verband houden met de sociale media-activiteiten van gebruikers. Vlaams Belang maakt hier gebruik van door mensen uit te sluiten die interesse tonen in landen als Marokko en Turkije, wat vaak samenhangt met afkomst. In de afgelopen maand zijn bijvoorbeeld in acht advertenties de interesses Turkije en Marokko uitgesloten, en ook landen zoals Afghanistan en Tunesië worden vaak uitgesloten.

Lees ook: Vlaams Belang’s aanval op stedenband Kortrijk Chefchaouen

Expert online politieke communicatie Reinout Van Zandycke merkt in Het Nieuwsblad op dat Vlaams Belang zich hiermee duidelijk richt op de arbeidersklasse en daarmee allochtone kiezers uitsluit. De partij heeft tot nu toe geen verklaring gegeven voor deze strategie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team