Zoeken

VN-gezant pleit voor verdeling Sahara

18 oktober 2024 - 08:00 - Marokko

©

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor de Sahara, Staffan de Mistura, stuit op grote weerstand. Zijn voorstel om het gebied te verdelen, gepresenteerd tijdens een besloten vergadering van de VN-Veiligheidsraad, krijgt geen steun van Marokko noch van het Polisario Front.

De Italiaanse diplomaat zette nochtans alles op alles om een plan te presenteren dat volgens hem de sleutel tot een oplossing zou kunnen zijn: het creëren van een onafhankelijke staat in het zuiden van de Sahara en de integratie van de rest van het gebied bij Marokko, met internationale erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit.

Lees ook: Impasse in de Sahara: Marokko en Polisario onwrikbaar

Maar dit idee vindt geen gehoor bij de betrokken partijen. Marokko, dat de Sahara als een integraal onderdeel van zijn grondgebied beschouwt, blijft bij zijn standpunt en pleit voor zijn autonomieplan. Het Polisario Front, dat de volledige onafhankelijkheid van de Sahara eist, houdt vast aan de organisatie van een referendum over zelfbeschikking.

Lees ook: Sahara: Verenigde Staten verpulveren hoop van Algerije

Geconfronteerd met deze patstelling heeft De Mistura de druk opgevoerd. Hij waarschuwde dat als er binnen zes maanden geen vooruitgang wordt geboekt, hij zich vragen zal stellen over de zin van zijn mandaat. Ondanks de impasse lijkt het autonomieplan van Marokko internationaal terrein te winnen. Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk en Spanje, hebben er al hun steun aan uitgesproken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team