Zoeken

Vraag en aanbod uit balans op Marokkaanse huizenmarkt

23 januari 2025 - 13:00 - Economie

©

De Marokkaanse huizenmarkt staat in 2025 voor grote uitdagingen. Deskundigen benadrukken de noodzaak om vraag en aanbod in evenwicht te brengen en de huizenprijzen te verlagen, zodat ook huishoudens met een middeninkomen een woning kunnen kopen.

In 2024 ontwikkelde de Marokkaanse huizenmarkt zich wisselend, met een afnemend aanbod en een groeiende vraag. Deze onevenwichtigheid leidde tot hogere prijzen, waardoor het voor middeninkomens moeilijk is geworden om een huis te kopen. Volgens gegevens van Bank Al-Maghrib en het Nationaal Agentschap voor Kadaster en Cartografie (ANCFCC) daalden de transacties in de woningsector met 17,3% in het eerste kwartaal van 2024. Dit is een daling van 17,5% voor appartementen, 18% voor huizen en 4,2% voor villa’s.

Lees ook: Vastgoed Marokko: recordvraag, weinig aanbod

"Het is een bittere constatering dat er al jaren veel woningen te koop staan. Dit bewijst dat er weinig vraag is. Deze crisis treft bijna alle segmenten, zowel nieuwbouw als bestaande bouw, met uitzondering van luxe woningen die nog steeds kopers vinden", zegt Mohamed Lahlou, voorzitter van de regionale makelaarsvereniging URAI Casablanca-Settat, tegen Challenge. Volgens hem is de daling van de koopkracht en de stijging van de hypotheekrente de oorzaak van deze situatie. Volgens Bank Al-Maghrib bedroeg de gemiddelde hypotheekrente in het eerste kwartaal van 2024 4,36%. Banken hebben de voorwaarden voor hypotheken bovendien aangescherpt.

"Aan de ene kant zijn de rentetarieven gestegen en financieren banken niet langer 100% van de aankoop, en aan de andere kant maakt de daling van de koopkracht sparen bijna onmogelijk voor huishoudens. Het is moeilijk om de huizenmarkt onder deze omstandigheden te stimuleren", waarschuwt Lahlou. De regering lanceerde in januari 2024 een woningbouwprogramma dat volgens Lahlou "nu een alternatief biedt". De voorzitter van de URAI roept de regering ook op om "de belastingen te herzien, met name de registratiekosten te verlagen, de onroerendgoedbelasting te innen, en onbebouwde grond te belasten".

Om uit deze crisis te komen, moeten we "ons in de eerste plaats richten op het versterken van de vraag", stelt Zakia Medkor, risicobeheerder bij Allianz Maroc. Zij pleit onder meer voor "het herstellen van het vertrouwen van de consument in de kwaliteit van de gebouwde woningen, het invoeren van een Bouwcode en het toezien op de toepassing ervan", evenals op de verplichte verzekering voor bouwplaatsen en de tienjarige aansprakelijkheid. De expert adviseert ook om de administratieve procedures voor starters te vereenvoudigen en "een product te subsidiëren en te ontwikkelen dat is aangepast aan de kosten, behoeften en financiering van de verschillende sociale lagen, met name de middenklasse".

Lees ook: Fiscus haalt miljard dirham op bij vastgoedcontroles in Marokko

Lahlou benadrukt verder de urgentie van een wettelijk kader voor vastgoedbemiddeling. "We hebben het wetsvoorstel al op 14 februari 2014 ingediend en sinds 2017 ligt het dossier bij het secretariaat van de regering", herinnert hij zich, voordat hij eraan toevoegt: "Het is dringend noodzakelijk om het wetsvoorstel met betrekking tot ons beroep te activeren, want makelaars zullen de toekomstige kopers moeten begeleiden in het kader van het nieuwe woningbouwprogramma, en we kunnen niet toestaan dat zomaar iedereen deze bemiddeling uitvoert."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2025 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team