Zoeken

Vragen in Spaans parlement over Marokkaanse droneproductie

31 juli 2024 - 09:40 - Wereld

©

Marokko gaat, met steun van Israël kamikazedrones zoals de SpyX produceren. Deze technologie, ontwikkeld door Bluebird Aero Systems, wekt bezorgdheid in Spanje.

Sinds de normalisering van hun betrekkingen in 2020, als onderdeel van de Abraham-akkoorden onder leiding van de Verenigde Staten, hebben Marokko en Israël hun militaire samenwerking versterkt. Volgens Spaanse media bereidt Marokko zich nu voor op de productie van de SpyX-drones, die een bereik hebben van 50 kilometer, een vliegtijd van 90 minuten, een precisie van één meter, een inslagsnelheid van 250 km/u en een volledig elektrische motor. Momenteel beschikt Marokko over 233 drones, en met deze nieuwe technologie wordt het de tweede drone-macht in Afrika, na Egypte.

Lees ook: Israëlische droneproductie in Marokko binnenkort van start

De productie van SpyX-drones door Marokko roept zorgen op in Spanje. Het parlementaire blok Vox heeft een schriftelijke vraag gesteld aan de regering hierover, met de opmerking dat de SpyX krachtiger is dan de Q-SLAM-40 drone van het Spaanse leger. "Beschikken de Spaanse strijdkrachten over de nodige middelen en mankracht om de steden Ceuta en Melilla te verdedigen tegen deze kamikazedrones in geval van een eventuele aanval?" en "Over welke materiële middelen beschikken onze strijdkrachten om een hypothetische aanval met SpyX-drones te herhalen of af te schrikken?", zijn de vragen die door Vox werden gesteld.

Lees ook: Marokko, toekomstig exporteur van drones

In reactie hierop heeft de Spaanse regering verzekerd dat "Spanje beschikt over de nodige middelen en personeel om de veiligheid en integriteit van het nationale grondgebied te garanderen en de rechtsstaat te verdedigen". De regering benadrukte ook dat ze "met vastberadenheid zal optreden in geval van schending" van haar rechten, en herhaalde haar streven naar een goede nabuurschapsrelatie met Marokko. Marokko blijft echter aanspraak maken op gebieden zoals Ceuta en Melilla, het eilandje Perejil, de Chafarinas-eilanden, en de rotsen van Al Hoceima en Vélez de la Gomera. De Spaanse veiligheidsdiensten voeren regelmatig afschrik- en surveillancemissies uit in deze gebieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team