Zoeken

Zwerfhonden Marokko massaal afgeslacht: "Stop dit dierenleed!"

1 augustus 2024 - 13:50 - Marokko

©

Dierenbeschermers in Marokko luiden de noodklok over het doden van zwerfhonden. Ze vinden dat het geweld tegen deze dieren, die in veel steden voor overlast zorgen, moet stoppen.

"Sommige gemeenten gebruiken nog steeds geweld om honden te verjagen, in plaats van ze humaan te behandelen zoals de wet voorschrijft", zeggen de organisaties. Ze roepen op tot naleving van een overeenkomst uit 2019 tussen de overheid, dierenartsen en gezondheidsinstanties, die juist bedoeld is om de overlast van zwerfhonden en ziektes zoals rabiës te verminderen.

Lees ook: Overlast zwerfhonden Marrakech blijft ondanks miljoenensubsidie

De internationale organisatie Soi Dog is een online petitie gestart om zwerfhonden in Marokko te beschermen. Ze vragen de lokale autoriteiten om te stoppen met het doden van deze dieren. "Marokko is een populaire vakantiebestemming, maar sommige mensen schieten daar op honden, wat in de meeste landen onacceptabel is omdat het ernstig letsel, pijn en dood veroorzaakt", aldus Soi Dog.

Volgens Salima Kadaoui, oprichter van dierenbeschermingsproject Hayat, zijn sterilisatie en castratie betere oplossingen dan het doden van honden. Ahmed Tazi, voorzitter van de dierenbeschermingsorganisatie Adan, voegt daaraan toe dat het doden van honden niet strookt met de islamitische leer en Marokkaanse tradities. "We moeten kiezen voor vriendelijkheid in plaats van geweld", zegt hij.

Lees ook: Zwerfhonden, een nachtmerrie voor Marokkanen

Tazi betwijfelt ook of het doden van honden effectief is. "We hebben rabiës niet uitgeroeid en de honden zijn nog steeds niet van straat", constateert hij. Volgens hem is de oplossing het naleven van de overeenkomst uit 2019. "Er is geen andere manier om rabiës te stoppen en we kunnen niet accepteren dat mensen deze dieren blijven doden, terwijl we al jaren samenleven, zelfs in steden." Hij bedankt de gemeenten die zich wel aan de afspraken houden en geen geweld gebruiken tegen honden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team