Zoeken

Algerije hekelt steun van Europese landen aan Marokko

6 oktober 2024 - 20:30 - Marokko

©

Algerije uit kritiek op Europese landen die hebben aangegeven zich niet te zullen houden aan een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Het Hof oordeelde dat de visserij- en landbouwakkoorden tussen de Europese Unie en Marokko ongeldig zijn omdat de inwoners van de Sahara niet om toestemming is gevraagd.

Volgens Algerije laten deze landen zien dat ze "fundamenteel niet geloven in de doctrine van de Verenigde Naties over de bescherming van hulpbronnen in niet-autonome gebieden". Door de uitspraak van het Hof te negeren, tonen ze "een gebrek aan respect voor de relevante regels van internationaal en Europees recht", aldus Algerije, dat hoopt de landen op andere gedachten te brengen.

Lees ook: Europees Hof bevestigt einde visserijakkoord met Marokko

Algerije verwacht van de Europese landen, de Europese Commissie en de Raad van de Europese Unie dat ze zich "volledig houden aan de definitieve uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Unie". De uitspraken laten geen ruimte voor verder beroep of hoger beroep, benadrukt Algerije.

Lees ook: Frankrijk herhaalt steun aan Marokko in Sahara-kwestie

Het Europese Hof van Justitie oordeelde afgelopen vrijdag dat twee landbouw- en visserijakkoorden met Marokko ongeldig zijn. De Europese Unie stelde dat deze akkoorden nietig zijn omdat ze zijn gesloten "zonder de toestemming van het volk van de Sahara". Marokko bestrijdt deze uitspraak, maar Algerije is juist tevreden. Het land ziet de uitspraak als een bevestiging van de illegaliteit van de handelsakkoorden met Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team