Zoeken

Annulering overeenkomsten Marokko-EU: Polisario dolblij

5 oktober 2024 - 21:20 - Marokko

©

Het Europees Hof van Justitie heeft besloten dat Marokko geen visserijakkoorden met de Europese Unie meer mag sluiten die betrekking hebben op de Sahara. Deze uitspraak is een overwinning voor de Polisario, die het hof had gevraagd de overeenkomst te vernietigen. De onafhankelijkheidsbeweging beargumenteerde dat de inwoners van de Sahara niet hadden ingestemd met de overeenkomst, wat volgens hen noodzakelijk is.

Abdullah Arabi, de vertegenwoordiger van de Polisario in Spanje, benadrukte dat de Sahara een "apart gebied" is en dat Marokko niet namens hen kan onderhandelen. Hij waarschuwde dat het accepteren van de Marokkaanse regering als vertegenwoordiger van de Sahara gelijk staat aan het erkennen van de "bezetting". Arabi hoopt dat Europese landen de uitspraak van de rechtbank zullen respecteren. Hij voegde eraan toe dat de Polisario bereid is om Europese bedrijven toegang te verlenen tot de natuurlijke rijkdommen van de Sahara, zolang dit gebeurt in overeenstemming met het internationaal recht.

Lees ook: Europees Hof bevestigt einde visserijakkoord met Marokko

Deze uitspraak staat in schril contrast met een eerdere uitspraak van 2021. Het Europees hof oordeelde toen dat de instemming van de inwoners van de Sahara niet nodig was en dat de overeenkomst hen geen juridische verplichtingen oplegde, maar juist voordelen bood. Het hof oordeelt nu echter dat de instemming van de inwoners van de Sahara voor het gebruik van hun natuurlijke bronnen niet zomaar mag worden aangenomen. De tegenstand van het Polisario Front tegen de overeenkomst is voldoende om de geldigheid van de instemming in twijfel te trekken.

Lees ook: Marokko verzet zich tegen beslissing Europees Hof

Het Polisario Front reageerde verheugd op de uitspraak en noemde het een "triomf van het verzet". De beslissing kan grote gevolgen hebben voor de relatie tussen de Europese Unie en Marokko en voor de toekomst van de Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team