Zoeken

Algerije valt Marokko opnieuw aan

23 juli 2024 - 19:40 - Marokko

©

De Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Attaf, heeft tijdens een vergadering van de Afrikaanse Unie in Accra, Ghana, kritiek geuit op de organisatie. Zonder Marokko expliciet te noemen, hekelde hij de uitsluiting van het Polisario Front bij bijeenkomsten met internationale partners van de Afrikaanse Unie.

Het Polisario Front, dat strijdt voor de onafhankelijkheid van de Sahara, werd niet uitgenodigd door grote mogendheden voor deelname aan hun overleggen met de Afrikaanse Unie. Dit tot grote ergernis van Algerije, dat het Polisario steunt. Attaf stelde tijdens de vergadering kritische vragen over de gang van zaken binnen de Afrikaanse Unie en de positie van Afrikaanse landen in internationale partnerschappen.

Lees ook: Algerije verlaat meeting in Jordanië vanwege Marokkaanse kaart met Sahara

De Algerijnse minister bekritiseerde ook "de wens van sommigen om een beleid van uitsluiting te bevorderen, of liever gezegd de uitsluiting van een van de oprichters van onze organisatie door te voorkomen dat zij deelneemt aan de Tokyo International Conference on African Development (TICAD)", doelend op Marokko. Hij eiste "respect voor de soevereiniteit en waardigheid van Afrikaanse staten" en riep op tot "een nieuwe strategische visie voor het partnerschap tussen de Afrikaanse Unie en verschillende internationale actoren".

Lees ook: Algerije bouwt ijzeren hek aan Marokkaanse grens

Ahmed Attaf uitte verder zijn teleurstelling over de impasse rond het strategisch beleidskader voor internationale partnerschappen. Volgens hem zou dit kader, als het zou worden aangenomen, de samenwerking tussen de Afrikaanse Unie en andere landen en organisaties beter structureren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team