28 februari 2024 - 17:00 - Wereld
De spanningen tussen Algerije en Marokko over de kwestie van de Sahara blijven oplopen. Saïd Chengriha, de chef van de generale staf van het Algerijnse leger, heeft recentelijk een vergelijking gemaakt tussen de acties van Israël in Gaza en wat hij beschouwt als de "illegale" bezetting van de Sahara door Marokko.
Tijdens een bezoek aan de zesde militaire regio in Tamanrasset benadrukte Chengriha de ernst van de situatie voor de burgers in zowel Palestina als de Sahara, waarbij hij specifiek aandacht had voor de impact op kinderen, vrouwen en ouderen.
Lees ook: Algerije zet leger in bij Marokkaanse grenzen
Volgens berichtgeving van TSA, ziet Chengriha parallellen in de "lijdensweg" van de Palestijnen en de Sahrawi, ondanks culturele en geografische verschillen. Hij stelt dat de bezetting van zowel de Sahara als Palestina wordt gekenmerkt door "onrecht en schendingen van de menselijke waardigheid", en dat deze situaties een bedreiging vormen voor de internationale vrede en veiligheid.
De Algerijnse legerleider beschuldigt de bezettingsmachten ervan zich schuldig te maken aan onderdrukking, onrecht en autoritarisme, en wijst op de willekeurige arrestaties, moorden, hongersnood, etnische zuiveringen, apartheid en de illegale exploitatie van natuurlijke hulpbronnen. Chengriha bekritiseert tevens de internationale media voor het handhaven van dubbele standaarden, die volgens hem de bezetting legitimeren door middel van desinformatie.
Lees ook: Marokkanen vinden "trucs" om minderjarigen te huwen
Daarnaast haalt Chengriha de normalisatie van de betrekkingen tussen Marokko en Israël aan, die in december 2020 plaatsvond als onderdeel van de Abraham-akkoorden onder leiding van de Verenigde Staten tijdens de regering-Trump. Hij suggereert dat Rabat terughoudend is in het veroordelen van Israëlische aanvallen op Gaza om de relatie met Tel Aviv, dat de soevereiniteit van Marokko over de Sahara erkent, niet te verstoren.
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan