20 augustus 2022 - 19:00 - Wereld
Een vliegtuig van het Amerikaanse leger met twee atoombommen aan boord, met bestemming Marokko, verdween op 10 maart 1956 van de radar. Tot op heden zijn noch het vliegtuig noch de atoombommen teruggevonden.
Een Boeing B-47 steeg die dag op van McDill Air Force Base in Florida naar een andere Amerikaanse luchtmachtbasis Benguell in Marokko. Het toestel was pas vijf jaar in dienst en was geschikt om lange afstanden te vliegen. Het toestel moest echter tweemaal tijdens de vlucht worden bijgetankt om de hele Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee over te steken en Marokko te bereiken.
Lees ook: 47 jaar geleden stortte een Boeing 707 neer in Marokko
Boven de Atlantische Oceaan is de eerste tankbeurt vlekkeloos verlopen. Bij de tweede tankbeurt boven de Middellandse Zee verdween de Boeing B-47 in de wolken op een hoogte van 14.000 voet. "Het zicht was slecht", gaf de Amerikaanse regering later toe. In het rapport dat nadien werd gemaakt, werd niets gezegd over de oorzaken van de verdwijning van het vliegtuig. Het is niet bekend of het gecrasht is. Maar tot op dag van vandaag is het vliegtuig niet teruggevonden, laat staan de bemanningsleden of de twee atoombommen die het aan boord had.
Lees ook: 50 jaar geleden: mislukte moordpoging op Hassan II
In feite waren er twee tanks met plutonium, dat wordt beschouwd als de kern van atoombommen, aan boord van het vliegtuig. "Er is geen mogelijkheid van een nucleaire detonatie," zei het Amerikaanse ministerie van Defensie, dat het niet nodig vond verder onderzoek te doen naar de B-47 en de twee atoombommen.
Massale veiligheidsversterking in Belyounech
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
Zoveel zal tunnel Marokko-Spanje kosten
Woede in Marokko om vacature voor verpleegster "zonder hoofddoek"
Transavia lanceert nieuwe vlucht naar Marokko
Saoedi-Arabië’s Eid aankondiging voedt twijfel
Saoedi-Arabië’s Eid aankondiging voedt twijfel
Canadezen verruilen Verenigde Staten voor Marokko
Eid-aankondiging door Marokkaanse imam zorgt voor verwarring in Canada
Marokko genoemd in mega-fraudezaak in Frankrijk
Spanje riskeert uitsluiting van organisatie WK 2030
Gevaarlijke escalatie na uitzetting Marokkaanse diplomaat door Algerije
Spaanse justitie: uitzetting Algerijn naar Marokko onwettig
Doodsoorzaak Marokkaans-Amerikaanse vrouwen in hotel in Belize bekend