27 januari 2016 - 17:00 - Marokkanen in het buitenland
Abdelali Bentohami (37) en Ype Henry (62), twee chirurgen in Amsterdam, brengen hun vakantie in Marokko door om er mensen te helpen die geen geld hebben om zich te laten verzorgen.
Aan het AD vertelde Bentohami hoe het allemaal begon. Hij was nog maar 5 jaar oud en met zijn familie op vakantie in Marokko. Toen hij een hele rij mensen voor het ziekenhuis zag vroeg hij aan zijn vader wie ze waren. "Ik dacht dat het om daklozen ging. Mijn vader vertelde dat het patiënten waren en hun familieleden. Straatarme mensen uit de bergdorpjes. Ze wachtten in de hoop geholpen te worden. Dat was het moment dat ik besloot chirurg te worden. Helpen werd mijn jongensdroom."
Met hard werken maakte de chirurg zijn droom waar. Met zijn stichting ’Santé Pour Tous’ verzorgt hij in zijn vrije tijd en samen met andere Nederlandse artsen de armsten in Marokko.
In het koninkrijk is goede zorg beschikbaar maar daar moet je het geld voor hebben. Staatsziekenhuizen hebben bijna geen financiële middelen, volgens Bentohami. "In het ziekenhuis van Al Hoceima werken twee chirurgen. Samen voeren ze drieduizend operaties per jaar uit. Belachelijk veel."
In Marokko voeren de Nederlandse chirurgen voornamelijk simpele ingrepen zoals hazenlippen, klompvoetjes en staar. Bentohami probeert ook zijn ervaring en kennis met zijn Marokkaanse collega’s te delen. Ook wil hij het aantal operaties die via zijn stichting worden uitgevoerd uitbreiden en een "accommodatie openen waar familieleden kunnen overnachten terwijl de patiënt in het ziekenhuis ligt. Dan hoeft niemand meer op straat te slapen".
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen