Zoeken

Autoverhuur Marokko: te veel auto’s, te weinig klanten

11 september 2024 - 08:00 - Economie

©

Hoewel het toerisme in Marokko weer aantrekt met 10 miljoen bezoekers tot eind juli, heeft de autoverhuursector nog steeds moeite om te herstellen van de coronacrisis. Dit ondanks de positieve effecten van het toerisme op de sector.

"Het zomerseizoen heeft het niveau van vorig jaar iets overtroffen, maar minder dan verwacht," zegt Tarik Dbilij, voorzitter van de Federatie van Autoverhuurbedrijven zonder Chauffeur in Marokko (FLASCAM). "Het begin van het jaar was traag en juli was een tegenvaller. Het binnenlandse toerisme werd verstoord doordat het schooljaar en daarmee ook de vakanties later begonnen. Marokkanen die in het buitenland wonen, kozen ervoor om met de auto te komen vanwege de hoge vliegticketprijzen. Daardoor is de vraag naar huurauto’s niet veel veranderd."

Lees ook: Autodiefstal in Marokko brengt autoverhuurbedrijven in crisis

De sector kampt met een groeiend aanbod en een toename van auto-aankopen. "In 2023 hebben we 48.000 voertuigen gekocht, tegenover 37.000 in 2019, ons referentiejaar. Dat zijn meer dan 11.000 extra auto’s. Vorig jaar was onze sector goed voor 37% van de totale automarkt. In de eerste helft van 2024 was dat zelfs meer dan de helft," legt Dbilij uit.

Lees ook: Marokkaanse diaspora ziet af van autoverhuur in Marokko

Een ander probleem is de opmars van illegale autoverhuur, vooral rond luchthavens tijdens het zomerseizoen. Deze illegale activiteiten benadelen legale bedrijven die te maken krijgen met oneerlijke concurrentie. Bovendien brengen ze de veiligheid van zowel de lokale bevolking als toeristen in gevaar en schaden ze het imago van Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team