1 september 2024 - 13:50 - Marokkanen in het buitenland
Het nieuwe schooljaar staat voor de deur, maar voor de 12-jarige Aya is er geen plek in een geschikte school. Haar moeder Samia worstelt al jaren om passend onderwijs te vinden voor haar dochter, die autisme heeft.
"Aya zou eigenlijk naar groep 3 gaan, maar dat was onmogelijk omdat ze niet sprak", vertelt Samia vanuit het Franse Montpellier, waar ze met haar gezin woont. Ze vond een plek op een privéschool voor autistische kinderen, maar dat was duur: 60 tot 70 euro per dag. Helaas ging het daar ook niet goed. "Aya kreeg steeds meer gedragsproblemen en werd agressief. Na een paar maanden konden ze haar niet meer houden."
Lees ook: Soraya met zieke broer op straat na dood mama in België
Samia moest stoppen met werken om voor Aya te zorgen. "Ik heb een hoge opleiding, maar ik moest alles opgeven toen Aya’s nachtelijke problemen begonnen. Ons hele gezinsleven draait om haar autisme. Als zij slaapt, kunnen wij slapen. Als zij een crisis heeft, staat alles stil."
De moeder heeft van alles geprobeerd: dossiers indienen bij gespecialiseerde instellingen, de regionale gezondheidsdienst bezoeken, zelfs de president schrijven. Gelukkig krijgt ze nu wat hulp van een team van een instelling en psychiaters, maar het is niet genoeg. Ze pleit voor meer investeringen in passend onderwijs.
Lees ook: Het verbluffende traject van Mohamed, de autistische zoon van Marokkaanse vrouw in Frankrijk
Aya is één van de 700 kinderen met een mentale beperking in de regio Hérault die niet naar school gaan of geen onderwijs krijgen dat bij hen past. De organisatie UNAPEI, die opkomt voor ouders van kinderen met een beperking, is daarom de campagne #Jaipasecole gestart. Ouders kunnen hier hun ervaringen delen over het gebrek aan passend onderwijs voor hun kinderen.
Marokkaanse luchtmacht investeert in Amerikaans systeem
Zware straffen voor gefilmde aanranding op zeedijk Tanger
Nieuwe alliantie voor Royal Air Maroc
Goed nieuws voor verkeersslachtoffers in Marokko
"WK 2030 enorme kans voor Marokko"
Marrakech en Fez populair bij Europese toeristen
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen