26 juli 2022 - 11:40 - Marokkanen in het buitenland
De jonge Ayoub kwam in 2021 vanuit Marokko in Frankrijk aan en vecht sindsdien dag en nacht om er een succesvol leven op te bouwen. Hij blijft hoopvol, ondanks alle obstakels die hem in de weg staan.
"In mijn land, zie ik zwart. Alles is zwart", vertelt Ayoub, een jonge Marokkaan die naar Frankrijk trok met de droom om er te studeren en te leven. Van Briançon tot Parijs ontmoette hij prachtige mensen die hem de hand reikten, maar hij kwam ook moeilijkheden tegen. "Ik heb ongeveer een maand in een opvanghuis gewoond, daarna werd ik ondergebracht in het huis Chez Marcel (een vervallen en verlaten huis, gerenoveerd door een collectief om er onder andere migranten op te vangen die de Alpen waren overgestoken)", herinnert hij zich. In Briançon was hij kok en fietsenmaker. "Ik werkte soms, maar niet voor geld", vertelt Ayoub aan InfoMigrants.
Lees ook: Successtory Hamza voorbeeld voor jonge migranten Spanje
Een jonge vrijwilliger uit de streek gaf hem een buskaartje naar Parijs. Bij zijn aankomst kreeg hij tijdelijk onderdak van een Parijse vriend die hij in Briançon had leren kennen. Hij schreef zich in aan de universiteit en kon een kamertje huren. "Het is moeilijk om dat gevoel met woorden te beschrijven. Ik verliet de universiteit in Marokko. Ik was een migrant die zijn land verliet, en nu zit ik op de universiteit in Frankrijk. Het is zo’n ongelooflijk gevoel," zegt Ayoub. Omdat hij geen werk had, hielpen een vriend en zijn ouders hem zijn eerste maanden huur te betalen. Later vond hij werk op een markt. Hij moest twee dagen per week goederen lossen en verkopen. Hij kreeg 50 euro betaald voor een volle dag van 12 uur.
Het zoeken naar een nieuw onderkomen in Parijs was één van zijn moeilijkheden. Een universiteitsprofessor vond een vrije kamer voor hem, waar hij twee maanden mocht wonen. Hij kreeg gratis eten van de cateringdienst van de universiteit, en kleding en schoenen van verenigingen. In januari verhinderde een hevige buikpijn hem om zijn studies normaal voort te zetten. "Ik had al ongeveer een jaar regelmatig pijn, maar ik besteedde er geen aandacht aan. Uiteindelijk zou de pijn weer verdwijnen. Maar die dag, tijdens de Franse les, deed het zo’n pijn dat ik niet meer kon opstaan". Hij werd opgenomen in het ziekenhuis en geopereerd aan een acute blindedarmontsteking.
Lees ook: Hamza blij om Marokko na zes jaar weer te kunnen zien
Na zijn operatie vond Ayoub onderdak bij een echtpaar. "Ik kwam aan bij Giovanna en Sergio’s huis. Ze waren erg aardig. Ze deden veel dingen voor me. Ze boden me onderdak, ze gaven me eten, ze gaven me liefde, ze gaven me alles." Het echtpaar hielp hem ook met zijn administratieve procedures. Begin juni werd Ayoub aangevallen door twee mensen voor een sigaret terwijl hij op een bus wachtte. Hij moest opnieuw een operatie ondergaan. Maar de ups en downs hebben de jonge Marokkaanse student niet van zijn stuk gebracht. Hij is van plan zijn studies in Parijs af te ronden, een opleiding in het hotelwezen te volgen en zijn droom te verwezenlijken om als chef-kok te werken en misschien ooit zijn eigen restaurant met Marokkaanse specialiteiten te openen. En hij kan ook rekenen op de steun van Giovanna en Sergio, die hem helpen om in de herfst tot een school te worden toegelaten en een wettelijke status te verkrijgen.
Walid Regragui puzzelt opnieuw met elftal
Royal Air Maroc ontvangt nieuwe Dreamliners
Marokkaanse stadions op tijd klaar voor Afrika Cup 2025?
Controverse na sloop café in Fez
Marokko vraagt Europa om Marokkanen niet te vernederen bij visumaanvragen
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen