Zoeken

Geen plek meer voor de doden in Tanger

13 september 2024 - 18:00 - Marokko

©

Inwoners van Tanger luiden de noodklok over het schrijnende gebrek aan ruimte op de islamitische begraafplaatsen. Ze roepen de lokale autoriteiten op om snel met een oplossing te komen zodat ze hun overledenen waardig kunnen begraven.

De belangrijkste begraafplaatsen, Sidi Amar en Al-Mujahidin, zitten overvol, net als de kleinere begraafplaatsen in de wijken. Al jaren proberen de lokale autoriteiten en politici een duurzame oplossing te vinden, zonder succes. In 2008 werden plannen aangekondigd voor vier nieuwe begraafplaatsen van elk 50 hectare, verspreid over de vier stadsdistricten, en nog een van 20 hectare in de gemeente Ksar Sghir. Door geldgebrek zijn deze projecten nooit van de grond gekomen.

Lees ook: Controverse in Chefchaouen: nieuwe weg loop dwars door begraafplaats

In 2011 gaf de gemeenteraad van Tanger toestemming voor de bouw van een begraafplaats van 15 hectare in de regio Rahrah. Ook dit project werd gestaakt, dit keer vanwege de rotsachtige bodem. Sindsdien blijven de autoriteiten en politici steken in intentieverklaringen, terwijl de inwoners hun dierbaren onder erbarmelijke omstandigheden moeten begraven of zelfs moeten uitwijken naar begraafplaatsen in andere steden, zoals Asilah.

Lees ook: Casablanca: begraafplaats wordt park (video)

"Het probleem van de begraafplaatsen in Tanger is niet nieuw", zegt Bilel Akouh, gemeenteraadslid van Tanger. "Al jaren is dit een urgente kwestie. Waar de stad vroeger voldoende ruimte en grond had voor begrafenissen, is er nu een acute crisis door de opmars van grote vastgoedprojecten rond de stad. Vroeger kregen begraafplaatsen de beste locaties in Tanger, uit respect voor de overledenen. Denk aan begraafplaatsen als Al-Mujahidin, Ach-Choraf, Marchan en Sidi Omar. Maar met de verstedelijking en de groei van de stad in alle richtingen is grondbezit een bron van rijkdom geworden, ver verwijderd van het oude idee van schenkingen en nalatenschappen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team