Zoeken

Bekende Algerijnse schrijver "ziek" van spanningen Marokko-Algerije

20 september 2024 - 16:20 - Wereld

©

De toenemende spanningen tussen Marokko en Algerije, die unilateraal de diplomatieke banden met zijn buurland verbrak, leiden tot grote teleurstelling bij de Algerijnse schrijver Yasmina Khadra. In een interview met Jeune Afrique uit hij zijn ongenoegen over de situatie.

"Onvergeeflijk! Ik ben ziek van de spanningen die de toekomst van onze toekomstige generaties verstoren, ziek van de grove beledigingen die beide kampen elkaar naar het hoofd slingeren op sociale media en soms zelfs in de media. Ik ben in hart en nieren Maghrebijn. Ik hou van de Maghreb", aldus Khadra.

Lees ook: Marokko overweegt herinvoering visumplicht voor Algerijnen

Zijn grote wens is een verenigd Maghreb. "Ik geloof in een groot Maghreb omdat het de weg is naar de definitieve emancipatie van onze landen. In afwachting van een stabiel Libië, hebben we de mogelijkheid gehad om de scepter te grijpen die ons echte soevereiniteit kan garanderen: onze sterke Arabisch-Berberse identiteit."

Lees ook: Leiders Rifbeweging veroordelen Algerijnse inmenging

Yasmina Khadra benadrukt de verbondenheid van de Maghrebijnse landen: "Tunesië, Algerije en Marokko zijn één volk. We zijn een braakliggend eldorado. We zijn rijk aan land en rijk aan genieën. We hebben alles in huis om gelukkig te zijn aan de Middellandse Zee en heel Afrika aan te moedigen om zijn lot in eigen handen te nemen." Hij erkent echter ook de uitdagingen: "Natuurlijk zullen roofdieren er alles aan doen om te voorkomen dat we onze grote projecten realiseren, maar het is aan ons om iedereen op zijn plaats te zetten en vooruit te gaan."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team