Zoeken

Marokko overweegt herinvoering visumplicht voor Algerijnen

20 september 2024 - 11:20 - Marokko

©

In Marokko klinken steeds meer oproepen om de visumplicht voor Algerijnse burgers opnieuw in te voeren. Deze verplichting werd in 2004 afgeschaft, na tien jaar te hebben gegolden.

De hernieuwde vraag naar een visum komt voort uit de gespannen relatie tussen de twee buurlanden. De vermeende betrokkenheid van Algerijnen bij een recente aanval op Ceuta en vijandige uitlatingen van sommige Algerijnen tegen Marokko hebben de zorgen aangewakkerd.

Lees ook: Algerije beschuldigd van manipuleren Marokkanen

Er bestaat vrees dat het ontbreken van een visum de infiltratie van kwaadwillenden vergemakkelijkt, vooral met grote evenementen zoals de Afrika Cup in 2025 en het WK voetbal in 2030 in het vooruitzicht.

Activisten wijzen erop dat Marokko eerder al een visum heeft ingesteld voor inwoners van Ivoorkust om illegale immigratie tegen te gaan. Ze vinden dat dezelfde logica zou moeten gelden voor Algerijnen, gezien de pogingen van Algiers om het koninkrijk te destabiliseren.

Lees ook: Algerijnse vrouw die zich voordeed als Marokkaanse gearresteerd bij Sebta

Marokko voerde de visumplicht voor Algerijnen voor het eerst in in 1994, na een aanslag in Marrakech. De relatie tussen beide landen verslechterde toen aanzienlijk, waarbij Algerije zelfs zijn grenzen sloot.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team