18 mei 2023 - 13:00 - Marokkanen in het buitenland
Saida, een inwoonster van de Henegouwse gemeente Farciennes in België, betaalde zo’n 1000 euro aan een advocaat in een echtscheidingszaak, maar de lerares is van mening dat ze werd "opgelicht" door deze advocaat. Hij heeft volgens haar misbruik gemaakt van haar "zwakke situatie".
"Ik ben in Marokko getrouwd met een man die jonger is dan ik. Hij kwam afgelopen augustus samen met mij naar België, maar een aantal maanden later begon het al slecht te gaan", vertelt Saida, moeder van vier kinderen, aan RTL Info. Ze nam eind januari contact op met een advocaat voor een echtscheidingsprocedure. Op 25 januari ging ze naar het kantoor van de advocaat. Nadat hij naar haar verhaal had geluisterd, verzekerde de advocaat haar "dat hij de nodige stappen zou ondernemen bij de familierechtbank om dringende maatregelen te vragen om haar man, die het huis al had verlaten, te verwijderen".
Lees ook: Advocaat en ambtenaar verdacht van fraude van 350.000 dirham in Rabat
Voor dit consult, dat "minder dan een uur" duurde, betaalde Saida 190 euro. Ze gaf hem ook een eerste voorschot van 726 euro. Daarna hoorde ze niets meer van hem, terwijl ze wel alle nodige documenten had opgestuurd om de procedure op te starten zoals afgesproken. "De procedure neemt zijn beloop", liet de advocaat haar in een e-mail weten. "Op 24 februari ben ik naar zijn kantoor gegaan. Hij kon zich mijn dossier al niet meer herinneren. In feite had hij niets gedaan. Ik wees hem erop dat ik 1000 euro had betaald. Hij gaf me al mijn papieren terug en zei dat mijn zaak toch te ingewikkeld was", aldus Saida.
Voor dit tweede consult van amper 20 minuten eiste de advocaat 200 euro. "Ik was stomverbaasd. Toen ik wegging, zei ik dat hij een oplichter was". Saida vond dat haar onrecht was aangedaan en besloot voor de rechter over haar situatie te praten. "Ik had een afspraak met een ombudsman die een soort bemiddelaar is. Hij luisterde en maakte aantekeningen", zegt vrouw die als lerares werkt. Na haar verhaal te hebben gehoord belde Xavier Borne, de ombudsman, de beschuldigde advocaat. "Hij beweerde een oproep tot echtscheiding te hebben gedaan, die hij niet heeft ingediend. Hij heeft die in ieder geval niet aan de cliënt voorgelegd. Ik stond erop dat hij zijn honorarium verminderde, maar hij vond dat hij dat niet hoefde te doen".
Lees ook: Marokko maakt einde aan zelfverrijking magistraten
Saida was verontwaardigd. Xavier Borne adviseerde haar de zaak voor te leggen aan de commissie honoraria van de Orde van Advocaten. Dat is ze nu van plan. Inmiddels heeft ze een andere advocaat geraadpleegd voor haar scheiding. "Hij rekende me 50 euro aan voor de eerste sessie. Daarna heb ik 650 euro vooruitbetaald en binnen een week had ik mijn afspraak bij de familierechtbank. Hij is ook heel duidelijk over de volgende stappen. En volgens hem is zo’n scheiding niet ingewikkeld", verzekert Saida, die ervan overtuigd is dat ze door de eerste advocaat is "bedrogen".
Controverse na sloop café in Fez
Marokko vraagt Europa om Marokkanen niet te vernederen bij visumaanvragen
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Zonen Marokkaanse elite vast voor verkrachting Franse advocate
Marokkaans parlementslid betrapt met drugs voor broer in gevangenis
Twee maanden cel voor kus in Marokko
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen