30 april 2022 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland
Eden Ghali, 27, geboren als meisje, is een jonge Belgisch-Marokkaanse trans-vrouw, mensenrechtenactiviste en oprichtster van de Marokkaanse transgender-gemeenschap. Hij vertelt zijn verhaal.
Zijn hele leven heeft Eden Ghali de behoefte gehad zijn vrouwelijkheid te verdedigen. Hij heeft altijd het gevoel gehad dat hij een jongen in een meisjeslichaam was. "Ik voelde me gedwongen om in het lichaam van iemand anders te verdwijnen," vertelt hij aan openDemocracy. Hij voelde zich ongemakkelijk en leed aan depressie. "Op het werk accepteerden mijn collega’s en vrienden me zoals ik ben, maar mijn depressie ontstond in Marokko en bij de mensen die daar wonen," vertelt hij, nu hij acht jaar in België woont.
Lees ook: Tanger: video van opgejaagde homoseksueel zorgt voor opschudding
In Marokko is er voor homo’s en transgenders geen plaats. In België zag Eden een land waar hij in vrijheid kon leven en zijn ware aard kon tonen. In Louvain-la-Neuve, de grootste Franstalige universiteit van het land, zag hij voor het eerst transseksuelen die trots en veilig door de straten liepen. Toen klikte er iets in hem. Hij raakte geïnteresseerd in het thema van de overgang. Daarvoor had hij gedacht dat het een "droom" was die hij "nooit zou verwezenlijken".
Een ander voorval vormde en veranderde hem. In maart 2020, tijdens de eerste lockdown, vertelde Edens moeder hem over een negatieve opmerking van een familielid over zijn uiterlijk. Ze zeiden dat hij kort haar had, geen rok droeg en een schande voor de familie was. "Toen vertelde ik mijn moeder, ’Ik ben transgender’." De opmerkingen over zijn uiterlijk verergerden zijn depressie alleen maar. "Ik had twee keuzes: beginnen met de overgang of zelfmoord plegen," vertelt hij. Hij besloot voor de overgang - een proces dat door Belgische privé-artsen zorgvuldig werd begeleid.
Tegelijkertijd richtte hij de Marokkaanse transgendergemeenschap op Instagram op en werd hij een mensenrechtenactivist. "Ik wil niet dat transgender kinderen zich voelen zoals ik toen ik klein was," legt hij uit. Eden heeft zijn transformatie stap voor stap gedeeld, van zijn eerste testosteroninjecties in december 2020 tot zijn dubbele mastectomie in augustus 2021. Hij deelde zowel de problemen van de hormonale en chirurgische ingrepen die hij onderging als de blijdschap over het feit dat hij lichamelijk dichter bij de man was gekomen die hij altijd al had willen zijn. De jonge Belgisch-Marokkaanse transgender is zichtbaar trots als transman en dat is op zich al een daad van verzet.
Lees ook: Zelfmoord transgender Fouad blijft raadselachtig
In Marokko wordt hij echter niet als zodanig erkend. Dit maakt hem erg verdrietig. "Ik ben echt verdrietig omdat ik in België een man ben. Maar in Marokko staan zijn meisjesnaam en vrouwelijk geslacht nog steeds op zijn identiteitsdocumenten. Hij riskeert een gevangenisstraf als hij terugkeert naar het koninkrijk. Eden zegt dat hij transseksuelen kent die zijn gearresteerd op grond van artikel 489 van het wetboek van strafrecht - dat van toepassing is op homoseksuele handelingen.
Nieuwe alliantie voor Royal Air Maroc
Goed nieuws voor verkeersslachtoffers in Marokko
"WK 2030 enorme kans voor Marokko"
Marrakech en Fez populair bij Europese toeristen
BIM opent megaplatform in Marrakech
Franse advocate verkracht in Casablanca, richkids gearresteerd
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen