3 april 2020 - 21:20 - Marokkanen in het buitenland
Rachid en zijn familie behoren tot de vijfhonderd wereld-Marokkanen die vastzitten in Marokko vanwege de coronavirus pandemie en hun dubbele nationaliteit.
"Ik zit vast in Marokko met heel mijn familie. Mijn ouders en twee broers hebben een slechte gezondheid. Mijn vader werd in 1937 geboren, hij behoort tot de risicogroep. We hebben de dubbele nationaliteit, Belgische en Marokkaans, maar we zijn eerst Belg. Het voelt aan alsof we aan ons lot worden overgelaten.", vertelde Rachid aan RTL Info.
Rachid was met zijn ouders en twee jongere broers op 10 maart in Meknes aangekomen. Het gezin moest op 20 maart naar België terugkeren, maar door de sluiting van de grenzen en het luchtruim was dat niet meer mogelijk.
Het ander probleem is dat Rachid en zijn familie de dubbele nationaliteit hebben. Volgens de Marokkaanse wet worden ze dus als Marokkanen beschouwd. Hun tweede nationaliteit wordt niet in acht genomen. Ze moeten zich dus houden aan de besluiten van het land en mogen net zoals alle andere Marokkanen het koninkrijk niet verlaten tijdens de noodtoestand.
In België leggen de autoriteiten uit dat de sluiting van het Marokkaanse luchtruim het onmogelijk maakt om toestellen naar Marokko te sturen en Belgische onderdanen terug te halen. Na onderhandelingen werden een tiental dagen geleden zeven vluchten toegelaten en 1081 Belgen gerepatrieerd. De Belgische minister van Buitenlandse zaken onderhandelt met zijn Marokkaanse ambtsgenoot Nasser Bourita de terugkeer van Belgische Marokkanen.
Spanje probeert speler van Marokko te stelen
Hotels in Marokko bomvol tijdens Eid ul-Fitr
Lamine Yamal debuteert in Kings League
Spaanse bedrijven dreigen Marokko te verlaten
Hachim Mastour, een verloren talent
Zwitserse post spreekt nu ook Arabisch
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
Havens Marokko en Spanje draaien overuren door Marokkaanse diaspora
Europa bedreigt geldovermakingen Marokkaanse diaspora
Marokkanen in Spanje leiden leven van hard werken en onzekerheid
Het uitzonderlijk verhaal van ex-straatjongen Soufiane in Spanje
Leegloop Marokkaanse verpleegkundigen, een moeilijk te stoppen fenomeen
Nederland faalt: Marokkaanse jeugd wil massaal weg
Eid ul-Adha: Marokkaanse diaspora sluit zich aan bij oproep Koning Mohammed VI