19 januari 2025 - 23:00 - Marokko
Marokko en Algerije blijven de landen met de hoogste militaire uitgaven in Noord-Afrika. Dat blijkt uit cijfers van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
De militaire uitgaven van Algerije stegen met 76% tot 18,3 miljard dollar. "Dit is het hoogste bedrag ooit besteed door Algerije en de grootste jaarlijkse stijging sinds 1974", aldus SIPRI. De militaire uitgaven van Marokko daalden voor het tweede jaar op rij, tot 5,2 miljard dollar. Toch blijven beide landen veruit de grootste militaire besteders in de regio. Samen zijn ze goed voor 82% van de totale militaire uitgaven in Noord-Afrika in 2023.
Lees ook: Wapenwedloop Marokko-Algerije: afschrikking of begin gewapend conflict?
De spanningen tussen Marokko en Algerije over de Sahara spelen een rol in de wapenwedloop. Algerije steunt het Polisario, dat strijdt voor onafhankelijkheid van de Sahara, terwijl Marokko het gebied als deel van zijn grondgebied beschouwt.
Lees ook: 500 bommen en 30 raketten: Marokko versterkt F-16’s door dreigingen
Algerije heeft onlangs een order geplaatst bij China voor de productie van 056-corvetten. De Algerijnse minister van Defensie heeft aangekondigd dat de bouw van deze Chinese oorlogsschepen is begonnen in Algerijnse scheepswerven, meldt InfoDefensa. De 056-corvetten zijn lichte oorlogsschepen die sinds 2012 deel uitmaken van de Chinese marine. Ze zijn uitgerust met een 76 mm-kanon, twee 30 mm-kanonnen, vier antischeepsraketten, acht luchtafweerraketten en zes torpedobuizen. Algerije bestelde in 2019 zes van deze schepen bij China. Een deel van de schepen zou in China worden gebouwd en vervolgens naar Algerije worden verscheept, waar ze in lokale scheepswerven worden afgebouwd. Het eerste schip vertrok in maart 2023 vanuit de Chinese scheepswerf CSSC Hudong in Shanghai naar Algerije.
Marokko-Spanje: 60 bootverbindingen per dag
Bewapening centraal in rivaliteit Rabat Algiers
Na 400 ingrepen herstelt arganolie uiterlijk van beroemd model
Angst voor nieuwe instortingen in Tanger
Ryanair schrapt digitale instapkaart in Marokko
Tunesië hoopt op verzoening met Marokko
Marokko-Spanje: 60 bootverbindingen per dag
Bewapening centraal in rivaliteit Rabat Algiers
Na 400 ingrepen herstelt arganolie uiterlijk van beroemd model
Angst voor nieuwe instortingen in Tanger
Ryanair schrapt digitale instapkaart in Marokko
Marokkaanse drone doodt Polisario-commandant
X6000, eerste ’made in Morocco’ vrachtwagen
Marokko investeert fors in lagune van Nador