Zoeken

Marokko verandert Kafala

16 april 2025 - 08:00 - Marokko

©

Het Marokkaanse parlement heeft unaniem een wetswijziging goedgekeurd die betrekking heeft op de Kafala, de regeling voor de opvang van verlaten kinderen. Het voorstel werd maandag aangenomen door de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Deze aanpassing moet de procedure rondom de eventuele intrekking van de Kafala verduidelijken en een betere balans vinden tussen de rechten van de verzorger en het belang van het kind.

De kern van de wetswijziging is dat personen die de Kafala voor een kind op zich nemen, de mogelijkheid krijgen om opmerkingen te maken over de inhoud van onderzoeksrapporten. Deze rapporten worden opgesteld door bevoegde autoriteiten na onderzoek naar de situatie. Volgens regeringswoordvoerder Mustapha Baitas helpen deze onderzoeken de rechter bij het besluit om een Kafala al dan niet in te trekken. De nieuwe mogelijkheid tot inspraak draagt bij aan het recht op een eerlijk proces en het recht op verdediging voor de verzorger.

Lees ook: Belgen die in Marokko adopteren: "Kinderen als schapen uitgekozen, hoe witter hoe beter"

Het wetsvoorstel was al eerder besproken tijdens een regeringsraadsvergadering op 29 december 2022. De regering stemde toen in met de tekst, maar voegde een procedurele eis toe: de persoon die de Kafala verzorgt, moet door de kinderrechter worden gehoord voordat een besluit tot intrekking wordt genomen. Deze maatregel, zo benadrukte de minister, waarborgt de voorwaarden voor een eerlijk proces en het recht op verdediging, zoals vastgelegd in de artikelen 23 en 120 van de Grondwet.

Lees ook: Ontvoerd als baby: Antwerpse Khadija na 45 jaar herenigd met familie

Tegelijkertijd erkent de wetgever dat er situaties kunnen zijn waarin het strikt volgen van deze procedure het belang van het kind kan schaden. Daarom is er flexibiliteit ingebouwd. Als de situatie van het kind dringende juridische bescherming vereist, kan de rechter besluiten de Kafala in te trekken zonder de verzorger te horen. Dit om te voorkomen dat de procedure onnodig vertraagd wordt, bijvoorbeeld wanneer de verzorger in het buitenland verblijft of onbereikbaar is. Volgens Baitas zou een te rigide procedure de vereiste juridische efficiëntie kunnen ondermijnen. Het doel is een evenwicht te vinden tussen de rechten van de verzorger en de superieure belangen van het kind.

Bladna.nl