Zoeken

Woede in Marokko na dodelijke aanval met bijl op lerares door leerling

15 april 2025 - 23:00 - Marokko

©

Hajar E., Marokkaanse lerares Frans, werd eind maart in Erfoud door een ontevreden leerling aangevallen met een scherp voorwerp. Ze bezweek afgelopen zondag aan haar verwondingen in het ziekenhuis. De jonge lerares werkte nog maar vier jaar in de stad voor het Agentschap voor Beroepsopleiding en Arbeidsbevordering (OFPPT).

Op 28 maart beleefde Hajar E. een ware nachtmerrie. Een 21-jarige leerling, ontevreden over een disciplinaire opmerking, viel haar midden op straat en op klaarlichte dag in Erfoud aan met een ’chakour’, een soort rudimentaire bijl, meldt Le Matin. De lerares, die sinds 2021 in Erfoud werkte, werd in kritieke toestand overgebracht naar het Hassan II academisch ziekenhuis in Fez. Ze bezweek aan haar verwondingen in de vroegen uren van zondag 13 april. Hajar werd de volgende dag, op haar verjaardag, begraven in haar geboortestad Khemisset.

Lees ook: Leraar dood aangetroffen in Al Hoceima

De moord op een lerares heeft in Marokko tot grote verontwaardiging geleid. De Nationale Federatie van het Onderwijs (FNE), aangesloten bij de Marokkaanse Arbeidersunie (UMT), roept op tot krachtige en onmiddellijke actie na de gewelddadige aanval die de docente het leven kostte.

Het drama heeft de inwoners van Fez, haar collega’s en de vakbondswereld die geschokt. "Hajar was voorbeeldig, gepassioneerd door haar vak en zeer betrokken bij haar leerlingen. Ze verdiende dit onrechtvaardige lot absoluut niet," getuigt een collega. Hajar had bewust gekozen voor een baan in een moeilijke regio, gekenmerkt door armoede en sociale problemen, overtuigd dat onderwijs levens kon veranderen. De FNE uitte haar ongenoegen in een verklaring: "Dit tragische voorval toont eens te meer het gebrek aan wil van de autoriteiten of hun onvermogen om de veiligheid en waardigheid van leerkrachten te garanderen."

Deze woede is niet onterecht, want het geval van Hajar staat niet op zichzelf. Uit een gezamenlijke studie van Unicef en de Hoge Raad voor Onderwijs, Vorming en Wetenschappelijk Onderzoek (CSEFRS) blijkt dat 69% van het geweld op scholen binnen de schoolmuren plaatsvindt, waarbij zowel leerlingen als leraren slachtoffer zijn. Recent nog, op 8 april, werd in Fqih Ben Salah een wiskundeleraar in zijn klaslokaal zwaar mishandeld door een leerling en moest hij met spoed naar het ziekenhuis. De onderwijsvakbond gelieerd aan de Democratische Confederatie van de Arbeid (CDT) sprak haar solidariteit uit met de aangevallen leraar, hekelde toen een "zorgwekkende toename van geweld tegen leerkrachten" en eiste onmiddellijke beschermingsmaatregelen. De Nationale Unie van de Arbeid in Marokko (UNTM) riep in een brief aan de minister van Nationaal Onderwijs op tot herziening van circulaire nr. 867/14, die ervan wordt beschuldigd de autoriteit van leraren te ondermijnen door klassenraden te veel speelruimte te geven bij disciplinaire kwesties, zonder echte bescherming voor de docenten.

Lees ook: Vermiste leraar na vier dagen dood aangetroffen in Chefchaouen

De FNE heeft opgeroepen tot protestwakes op 14 en 15 april in alle onderwijsinstellingen en tot een algemene staking op woensdag 16 april in de regio Draa-Tafilalet. Online ging de hashtag #NousSommesTousHajar (#WijZijnAllemaalHajar) snel viraal. Internetgebruikers eisen een dringende hervorming van het wettelijk kader dat leraren beschermt en pleiten voor meer middelen om hun fysieke en morele veiligheid te waarborgen

Bladna.nl