Zoeken

Bouw Gigafactory van start in Marokko

26 oktober 2024 - 08:00 - Economie

©

De bouw van de eerste Gigafactory van Afrika is van start gegaan in Marokko. De fabriek voor elektrische autobatterijen moet de regionale industrie transformeren en Marokko positioneren als leider in groene mobiliteit op het Afrikaanse continent.

Het Chinese Gotion High-Tech heeft de bouwwerkzaamheden officieel in gang gezet in de Atlantic Free Zone bij Kenitra. De fabriek, die batterijen zal produceren voor elektrische voertuigen, is een mijlpaal in de Marokkaanse ambitie om een belangrijke speler te worden op het gebied van hernieuwbare energie en groene mobiliteit.

Lees ook: Marokko verwelkomt eerste gigafactory in Midden-Oosten & Afrika

Op een terrein van 156 hectare zijn de grondwerkzaamheden begonnen, waarbij 10 miljoen kubieke meter aarde wordt verplaatst. Deze eerste fase maakt deel uit van een megaproject met een geschatte waarde van 65 miljard dirham, dat in 2026 voltooid moet zijn. Het is de grootste industriële investering in Marokko sinds de opening van de Renault-fabriek in Tanger.

De keuze voor Kenitra is strategisch. De locatie ligt dicht bij de Stellantis-fabriek, een belangrijke autofabrikant in Marokko, en is gunstig gelegen voor de logistieke keten dankzij de toekomstige haven Kenitra Atlantique. Ook het partnerschap met Volkswagen, dat 40% van de aandelen bezit in de Marokkaanse dochteronderneming van Gotion High-Tech, versterkt het strategische belang van het project.

De fabriek in Kenitra, de eerste Gigafactory in Afrika en de Arabische wereld, zal uiteindelijk een productiecapaciteit van 100 GWh per jaar bereiken. Dit project speelt in op de groeiende vraag naar elektrische mobiliteit en draagt bij aan de verduurzaming van de auto-industrie.

Lees ook: Marokko wordt leider in elektrische batterijen

Marokko, dat al 90% van zijn autoproductie naar 75 landen exporteert, ziet dit project als een kans om zijn positie als concurrerende en duurzame industriële hub te versterken. Li Zhen, CEO van Gotion High-Tech, prees tijdens de ondertekening van de overeenkomst met de Marokkaanse regering de visie van Koning Mohammed VI, die sterke economische banden met een groot aantal landen heeft opgebouwd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team