Zoeken

Britse groep boort succesvol naar gas in Marokko

13 september 2024 - 08:00 - Economie

©

Het Britse energiebedrijf Chariot Limited heeft bemoedigende resultaten bekendgemaakt van de boringen in het Anchois-3 gasveld, onderdeel van het Lixus-project voor de kust van Marokko.

Er zijn aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van gas in de zogenaamde ’sables B’, een belangrijke geologische formatie. De boorwerkzaamheden verlopen volgens schema en de eerste gegevens zijn veelbelovend, maar nader onderzoek is nodig om de omvang van de potentiële gasreserves te bepalen. Chariot heeft een belang van 30% in de licentie, samen met Energean (45%) en het Nationaal Bureau voor Koolwaterstoffen en Mijnen (ONHYM, 25%).

Lees ook: Nigeria-Marokko gaspijpleiding in gevaar?

"Het vinden van gas in de sables B is bemoedigend, maar er is gedetailleerd werk nodig om het volledige potentieel te beoordelen", aldus Chariot in een verklaring. Het bedrijf zal de boringen voortzetten om dieper in de formatie te kijken en andere mogelijke gasreserves te onderzoeken.

Het Anchois-3 project is van groot belang voor Chariot’s strategie in Marokko. De Lixus-licentie wordt gezien als een potentieel lucratief gasveld, dat zowel kan voorzien in de binnenlandse energiebehoefte als exportmogelijkheden biedt. Dit zou Marokko’s positie als opkomende speler op de wereldwijde energiemarkt versterken.

Lees ook: Marokkaanse gasimport uit Spanje explodeert

Eerder onderzoek naar de Anchois Footwall-reservoirs leverde voornamelijk water op, waarna besloten werd dat deel van het project stop te zetten en zich te richten op de huidige, meer veelbelovende boringen. De exploratie-inspanningen van Chariot vinden plaats tegen de achtergrond van een groeiende belangstelling voor de offshore gasvoorraden in Noord-Afrika.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team