Zoeken

Buitenlandse coaches domineren Marokkaanse voetbalcompetitie

10 september 2024 - 06:00 - Sport

©

In de Marokkaanse voetbalcompetitie, de Botola, is een opvallende trend gaande: Marokkaanse clubs kiezen steeds vaker voor buitenlandse trainers. Op dit moment staan maar liefst acht clubs onder leiding van een coach uit het buitenland, afkomstig uit landen als Zuid-Afrika, Tunesië, Italië, Portugal en Servië. Deze voorkeur voor buitenlandse expertise roept vragen op over de kwaliteiten van Marokkaanse trainers.

Niet alleen in Marokko, maar ook in andere competities in de Maghreb en de Golfstaten, ziet voetbalconsultant Ayoub Koutaya een "plotselinge" afwezigheid van Marokkaanse trainers en technisch personeel. Hij wijst op mogelijke tekortkomingen in de opleiding van Marokkaanse coaches, assistenten en fysieke trainers.

Lees ook: Marokko wil minder spelers uit buitenland in nationaal elftal

Qattaya benadrukt dat modern voetbal draait om technologie, wetenschappelijk onderzoek, data-analyse en effectieve communicatie. Trainers moeten niet alleen tactisch sterk zijn, maar ook goede communicatieve leiders, om zo spelers, media en bestuurders op de juiste manier aan te sturen.

Lees ook: Bezorgdheid om exodus Marokkaanse spelers naar Egypte

Daarnaast zijn psychologische vaardigheden cruciaal, aldus Koutaya. Een trainer moet de persoonlijkheid van zijn spelers kunnen analyseren en hen mentaal voorbereiden. Ook fysieke fitheid is belangrijk, zodat de trainer de fysieke begeleiding van spelers kan coördineren en inzicht heeft in spieranatomie en fysiologie. Tot slot moet een moderne trainer video-analyses kunnen maken om de sterke en zwakke punten van zijn team te evalueren en de prestaties te verbeteren. Het draait allemaal om het stellen van duidelijke doelen en het hebben van de technische middelen om die te bereiken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team