Zoeken

Chaos door elektrische steps, Marokko grijpt in

7 augustus 2024 - 06:00 - Marokko

©

In afwachting van nieuwe regelgeving voor elektrische steps, voeren de Marokkaanse autoriteiten strengere controles uit om het aantal ongelukken en dodelijke slachtoffers te verminderen.

In steden als Marrakech, Casablanca en Tanger nemen de lokale autoriteiten maatregelen tegen elektrische steps die voor veel verkeersongevallen zorgen. Er worden controles uitgevoerd om een einde te maken aan de chaos op de wegen, in het bijzonder veroorzaakt door elektrische steps en scooters. Dit gebeurt in afwachting van de goedkeuring van nieuwe regels.

Lees ook: Strengere regels voor elektrische steps in Marokko

Een van de nieuwe maatregelen is een wetsvoorstel van de minister van Transport en Logistiek dat nieuwe veiligheidsregels voor tweewielers vastlegt, waaronder snelheidsbeperkingen en het verplicht dragen van helmen. Het voorstel beoogt ook de rol van lokale verkeersveiligheidsraden te versterken om het publiek bewust te maken van deze nieuwe regels.

Net als scooters zullen elektrische steps voortaan onder de Wegenverkeerswet vallen. In het wetsvoorstel worden deze voertuigen aangeduid als "gemotoriseerde individuele vervoermiddelen" en hun snelheid wordt beperkt tot 25 km/u. Volgens dit decreet, dat nog moet worden goedgekeurd door de regering, moeten steps zowel overdag als ’s nachts voorzien zijn van positielichten, een of meer achterreflectoren, oranje zijreflectoren en een witte voorreflector.

Lees ook: Marokko wil regels voor e-steps

De regering wil hiermee zorgen voor een verantwoord gebruik van elektrische steps en de veiligheid op de wegen verbeteren om het aantal ongelukken met deze tweewielers te verminderen. Volgens gegevens van het Nationaal Agentschap voor Verkeersveiligheid (NARSA) vallen er jaarlijks meer dan 1400 doden bij verkeersongevallen met bromfietsen, waarvan 44% jongeren tussen 15 en 29 jaar oud zijn. In 2022 kwamen 1321 gebruikers van gemotoriseerde tweewielers en 77 gebruikers van driewielers om het leven bij verkeersongevallen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team