Zoeken

Chinese megaprojecten in Marokko

2 september 2024 - 20:30 - Economie

©

Chinese bedrijven staan te springen om te investeren in de Marokkaanse auto-industrie, met name in de productie van batterijen voor elektrische voertuigen. In de afgelopen maanden hebben maar liefst tien Chinese fabrikanten aangekondigd dat ze grote projecten gaan ontwikkelen in Tanger Tech.

De Chinese bandengigant Sentury Tire was in januari 2023 de eerste die een fabriek voor personen- en lichte bedrijfswagenbanden in Marokko aankondigde. De fabriek, die deze maand in gebruik wordt genomen, werd gebouwd op een terrein van 20 hectare en vergde een investering van 4,74 miljard dirham. Volgens Sentury Tire zal de fabriek jaarlijks 12 miljoen banden produceren, waarvan het grootste deel bestemd is voor export naar de Verenigde Staten.

Lees ook: Chinese batterijgigant investeert miljarden in Marokko

Ook BTR New Material Group, een van ’s werelds grootste producenten van batterijcomponenten voor elektrische voertuigen, heeft gekozen voor Tanger Tech. In maart tekende het bedrijf een investeringscontract van 3 miljard dirham met de Marokkaanse overheid voor de bouw van een kathodefabriek. De fabriek zal naar verwachting in september 2026 van start gaan met een initiële productiecapaciteit van 25.000 ton per jaar, die in de daaropvolgende jaren zal worden uitgebreid tot 50.000 ton.

Onlangs kondigde BTR de bouw aan van een tweede fabriek in Tanger Tech, met een investering van meer dan 3,5 miljard dirham. Deze fabriek zal anodematerialen voor lithium-ionbatterijen produceren en zal naar verwachting een jaarlijkse productiecapaciteit van 60.000 ton hebben. De ingebruikname is gepland voor 2026. Daarnaast maakten de Chinese bedrijven Hailang en Shinzoom, leiders in de productie van batterijen voor elektrische voertuigen, in mei bekend dat ze 8,79 miljard dirham willen investeren in Marokko.

Lees ook: Marokko nieuwe speeltuin voor Chinese auto-industrie

Hailang, dat koperen onderdelen voor auto’s produceert, zal dit jaar een fabriek van 30 hectare bouwen in Tanger Tech voor ongeveer 4,35 miljard dirham. Shinzoom, gespecialiseerd in de productie van anodes voor lithium-ionbatterijen, zal een fabriek van 20 hectare bouwen waarvoor een investering van ongeveer 4,44 miljard dirham nodig is. De opening van deze twee fabrieken zal naar verwachting bijna 4000 banen opleveren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team